Инфо

24. март 2016.24. мар 2016.
ОПШТИНА ВЛАДИМИРЦИ: ПОПЛАВЕ УЗЕЛЕ ВЕЛИКИ ДАНАК

ДОБРАВА ПОПЛАВИЛА 10.000 ХЕКТАРА

Ретко ко се сећа да је река Добрава у марту месецу имала такав полавни талас. Истина небрањеног дела али то не умањује штету која је овај пут по речима председника општине и команданта штаба за ванредне ситуације прешла границе коју ни највећи песимисти нису очекивали.
- Ако кажем да је у двадесет километара тока склоном поплавама око 10.000 хектара земље под водом све је јасно. Сликовито то је дужина од 20 километара тока Добраве и просечна ширина од око 500 метара. И њиве и ливаде и повртарска производња претрпеће огромне штете а, тек је март. То опет актуелизује акумулацију у селу Вукошић која би подсећам могла да прими 20 милиона кубика воде и овакве слике стави у заборав. Имамо обећања са врха државе да ће се то реализовати јер овако неће моћи да се издржи. Како је реч о реци која лети често пресуши ето акумулације да помогне код заливања, и народски сви задовољни, у трену каже командант кризног штаба.
Преостали бујични токови су били мирнији и остали у кориту, и једино је у Бељину брањена једна породица али се није морала иселити. И даље се страхује од сваке кише, јер бесане ноћи су мора која деценијама из Поцерине доноси огромне количине воде.
Трба истаћи да је штаб 24 сата дневно био мобилан да притекне и заштити џаковима са песком али против Добраве се није могло. Другог решење осим акумулације тврде сви напросто нема.
Поплављени су и повртари од Риђака преко Кујавице и тако редом. Крај који је доносио увек пристојну зараду остаје без уложеног и страхује од нових поплава док се проблем не реши. Овај пут срећа је да су мањи бујични токови остали у кориту.
У селу Вукошић по деценијској навици најугроженији је дом Милоша Будаковића који је и ове године имао воду у помоћним објектима и обиље ствари и трактор је морао извести на сигурно. Скромни домаћин само уздахује.
- Од детета памтим поплаве, сада све теже подносим а како ми је и земља уз Добраву тешко да ће бити сетве и осталих послова. Зна Добрава и да уђе у моју кућу јер достигне висину и преко три метра, видно потресен каже Будаковић.
Комшије су притекле да помогну а Микан Кузмановић додаје.
- Тешко је и ретко ко мисли да нам трајно помогне. Као што видите ово је права катастрофа и ове године прихода са ових њива нема. Докле то нико не зна а ми остајемо само да гледамо у небо и молимо се Богу.
Тужна слика стварности која се зна и више пута годишње поновити. Тако је било и на другим местима.
С.К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa