Инфо

24. март 2016.24. мар 2016.
ГРАД ПЛАНИРА ДА КОРИСТИ НОВЕ ЕНЕРГЕНТЕ

БИОМАСА СРПСКА НАФТА

За нешто више од годину дана Шабац би могао да добије топлану на биомасу. Коришћењем овог енергента стварају се услови за најниже цене даљинског грејања и за зараду пољопривредних произвођача
У Европској унији локалне самоуправе већ деценијама користе обновљиве изворе енергије. И Шабац има озбиљне планове у овој области, пошто је у наредном периоду планирана изградња топлане на биомасу. Искуство аустријског округа Гисинг у коришћењу овог енергента, представљено је у уторак у шабачком Центру за стручно усавршавање.
- Гисинг користи биомасу од 1996. године. Изградња постројења финансирана је кроз модел јавно-приватног партнерства, а корист су осетили сви становници нашег округа. Уместо да плаћају новац за нафтне деривате, они данас зарађују од продаје жетвених остатака. Биомасу користимо за производњу топлотне и електричне енергије, као и за производњу биогаса. Корист је вишеструка, пољопривредници зарађују, а грађани и привреда имају знатно ниже трошкове, објаснио је Кристијан Дочекал, представник аустријског града Гисинга.
Шабац је спреман да реализује пројекте из области коришћења обновљивих извора енергије потврђено је и учешћем нашег града у програму Хоризонт 2020, који је почео 1. јануара ове године. Искуства других градова у коришћењу биомасе су драгоцена.
- Постојећи количине отпада са њива су више него довољне да се читав град греје на биомасу. Градска управа ће пружити логистичку помоћ у смислу едукације, трансфера знања, примене савремених технологија, као и приступу финансијским инструментима предвиђеним за ову врсту пројеката. Развој сектора обновљиве енергије на локалном нивоу, логистика снабдевања биомасом и развој тржишта енергетских услуга генерисаће потребу за новим радним местима. Нижа цена енергије одразиће се и на смањење трошкова пословања приватног сектора у најширем смислу и подизање опште конкурентности привреде, што ће на крају генерално довести до раста привредних активности на територији града, рекао је Слободан Јеротић, градски менаџер за енергетику.
Коришћење биомасе омогућиће профит пољопривредним произвођачима и најјефтиније цене даљинског грејања у Србији.
- Наш план је да у Шапцу обезбедимо најјефтиније грејање у Србији и изградимо топлану на биомасу, која ће користити искључиво остатке са њива наших пољопривредника. То значи и зараду за наше пољопривреднике. На тај начин, учинићемо наш систем грејања економски и енергетски независним од свих других, а новац ће остати у нашем крају. Моја политика и политика мог тима је да наши грађани зараде више, тако што ће наше село грејати наш град, навео је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
М.Максимовић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa