Инфо

24. март 2016.24. мар 2016.
КАКО ЈЕ ОСТОЈА В. ВЕШИЋ ИЗ МАЧВАНСКОГ МЕТКОВИЋА ОСТАО БЕЗ ХЕКТАРА ОЧЕВИНЕ

ЗЕМАЉСКА ПРАВДА НА СУДУ

Трећу годину хектар плодне оранице коју му је оставио отац, други ору, а он принуђен да правду тражи у судској парници. Савесност и поштење су предпоставка доброг правног посла, а не само законитост, упозорава угледни шабачки адвокат Милош С. Муцић
Када је пре непуне три године на Светог Саву Остоја В. Вешић, домаћин из улице Цара Душана број 45 у Мачванском Метковићу, дошао да узоре њиву у сеоском атару Иовача, сачекало га је велико изненађење. На поседу који је осамдесетих година купио његов отац, а он обрађивао десетак година после очеве смрти расла је пшеница. Истог дана ( 27. 01. 2014.) покушао је да у општинском катастру у Богатићу пронађе одговор за ово, одмах је наслутио велико замешатељство, будући да он пшеницу ту није сејао. Тврди да су у катастру направили грешку, а за исправку су га упутили на суд.
Ради лакшег разумевања случаја Остоја каже да поседује купопродајне уговоре за две парцеле. Прву од 52 ара из 1986. године и другу 55 ари из 1987. које су припојене и купио их је његов отац Владисав, а он наследио после очеве смрти. Истиче да су на очеву иницијативу и законски преведене на њега.
У периоду од 1986 до 1993, било је више промена у списку непокретности катастра које су уредно евидентиране али без обзира на то он је уредно обрађивао обе њиве које су спојене у једну, практично све до Светог Саве 2014. године, када је ту затекао тек изниклу пшеницу.
Списком промена у катастру, број 15/2004 све некретнине, укључујући и спорну њиву, налазе се у власништву Драгољуба Остоје Вешића из Мачванског Метковића, а по његовој смрти у својини његовог сина Новице. Касније је овај посед уписан као хипотека у корист Фонда за развој Србије. Новим списком промена број 1/2013 извршен је упис спорне парцеле у корист Еуробанке АД Београд на основу закључка донетог од стране Основног суда Шабац, односно судске јединице Богатић.
Последњим списком промена број 286/2013 извршен је упис измена права на предметној парцели у корист Милана Мутавџића из Мачванског Метковића улица Вука Караџића број 43, решењем катастра у Богатићу, а на основу одлуке суда и Уговора о купопродаји број 4508/2013 од 20. децембра 2013. године.
О свему овоме упознате су заинтересоване стране на састанку у просторијама катастра општине Богатић. Остоја је по овом случају ангажовао прво једног, па када је он умро другог адвоката. По свему судећи ради се о грешци катастра коју би прво требало исправити да би се касније извело ваљано правно поступање. У сваком случају одговора по захтеву у овом случају оштећеног Остоје В. Вешића, који жели враћање спорне парцеле у свој посед ( од надлежних у републичком катастру ) још нема. За даље ангажовао је угледног шабачког адвоката Милоша С. Муцића. И он је на становишту да је надлежна државна институција ( у овом случају катастар ) погрешила и тражиће тим поводом надокнаду штете свом клијенту. С друге стране: “ Савесност и поштење је предпоставка доброг правног посла, а не само Закон, упозорава искусни адвокат, позивајући се на Закон о облигационим односима и члан 12. истог.
И док се чека на расплет овог спора, спорна њива је узорана и чека нову сетву.
Љ. Ђукић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa