Инфо

24. март 2016.24. мар 2016.
Како задржати младе у Лозници

Неискоришћени потенцијали

У склопу предстојећих избора потенцијале лозничке привреде у уторак сагледавали су кандидат за народног посланика Милош Милошевић, на листи За праведну Србију ““ Демократска странка и Михаило Пурић, кандидат за локални парламент на листи Група грађана др Зоран Николић.
Обилазећи простор индустријске зоне у Лозници и Бању Ковиљачу двојица кандидата су истакла да су привредни потенцијали лозничког краја велики, али да су неопходни јасни планови и намере државе и локалне самоуправе.
Упознавши се са локацијом и тренутним стањем индустријске зоне у Лозници и незаинтересованошћу улагача, Милошевић је истакао:
““ Овде се ради о опстанку и останку наше деце и сасвим сигурно без развијене привреде и пољопривреде нема довољно радних места и зарада за останак пре свега младих у нашим крајевима, ““ и додао да у креирању амбијента који може да буде привлачан за инвеститоре важну улогу имају и држава и локална самоуправа. По његовим речима путна инфраструктура је мотив одлуке улагача и да удаљеност од ауто-пута је главна препрека за развој ове, али и шабачке индустријске зоне.
Град Шабац је по речима Милошевића иницирао израду пројектне документације за изградњу ауто-пута Рума ““ Шабац ““Лозница и да је 2012. године новој влади остављена неопходна документација за започињање овог посла. Све ово је по његовим речима стављено по страни, а данас имамо причу о тзв. Фрушкогорском коридору, за који нико не зна на шта се тачно односи. Зато ће, истиче Милошевић тражити мандат од грађана са циљем оживљавања идеје изградње ауто-пута од Лознице до Руме и повећања привредних улагања у овај крај.
Михаило Пурић је истакао да заинтересованих предузећа за улагање у Лозницу има и да он има личне контакте са појединим фирмама, али да се трошкови пословања због велике удаљености Лознице од аутопута значајно повећавају и битно утичу на крајњу одлуку инвеститора.
Без нових радних места, без вишег животног стандарда не можемо очекивати да ће грађани у Лозници остати. Из Лознице се у протеклих десет година иселило скоро десет хиљада становника и то је јасна порука свим онима који се баве јавним послом да се мора радити на томе да се у овај град долази, а не из њега одлази. ““ Истакавши да се ових дана очекује да један инвеститор донесе одлуку о отварању погона у Лозници. Реч је, како је Пурић истакао, о произвођачу обуће.
Сличан амбијент двојицу кандидата дочекао је у Бањи Ковиљачи.
Туристички потенцијал Мачванског округа је, по речима Милошевића велики, а Бања Ковиљача би требала да буде окосница тог развоја.
Михаило Пурић је истакао да је туристички потенцијал Бање Ковиљаче неискоришћен и да се базира само на Специјалној болници. Хотелско туристичко предузеће је у стечају, а објекти тог предузећа који су значајно градитељско наслеђе Србије, пропадају. По његовим речима инвеститори заинтересовани за улагања у Бању постоје. Реч је о страним предузећима и да им треба омогућити повољну климу за обнову али и доградњу објеката који би повећали туристичку понуду „Подринске лепотице“.
Слободан Крстић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa