Инфо

24. март 2016.24. мар 2016.
МОЈЕ БУДУЋЕ ЗАНИМАЊЕ: КОМЕРЦИЈАЛИСТА, КУВАРСКИ ТЕХНИЧАР, ПОСЛАСТИЧАР, КОНОБАР

ЗАНИМЉИВО, АТРАКТИВНО, ПЕРСПЕКТИВНО

Већина будућих матураната размишља шта, где, како? Одлучити се за занимање које ће одредити њихов будући живот није нимало лако. Недоумица има много, исто толико и утицаја са стране. Ми нудимо, ви одаберите сами
Економско-трговинска школа у Шапцу већ читаву деценију образује младе на подручју рада економија, право и администрација и трговина, угоститељство и туризам. Четворогодишњи и трогодишњи смерови свршеним основцима и ове године понудиће широки спектар занимања међу којима су економски, правни, финансијски техничар, финансијски и пословни администратор, комерцијалиста, кулинарски техничар, трговац, конобар, кувар и посластичар.
Како је у питању огледно одељење образовни програм је другачији и занимљивији. И кадрови који су нам предавали све ове године су одлични. Више се базирамо на ономе што је потребно и што се стално користи него оно што је сува теорија. Добро смо припремљени, а томе је допринела и пракса у јако добрим фирмама у трећој и сада четвртој години. Такође, ова школа ђацима пружа могућност да се докажу и у другим стварима попут спорта, као и на такмичењима - каже Филип Поповић, матурант смера комерцијалиста који захваљујући знању стеченом у Економској школи намерава да упише студије економије на престижном Универзитету у Бечу.
Кулинарске чаролије
Када је пре четири године требао да одлучи чиме ће се у будућности бавити матурант смера кулинарски техничар Никола Ђурић није се нимало двоумио. Кренуо је дединим и очевим кулинарским стопама.
- У овом послу проналазим себе. Највише волим да спремам јела са роштиља. На препоруку запослених у Градској кафани, где идем на праксу, током викенда похађам часове праксе и у Београду. Када завршим са часовима и праксом у школи пре подне остатак дана проведем на неком послу. Нађем времена за све. План ми је да наставим са школовањем у иностранству, а за пар година себе видим у неком престижном хотелу. Сваком бих препоручи да упише оно што воли као што сам ја уписао овај смер и то са деведесет девет бдова - поручује Никола.
По речима Николиног разредног старешине Александре Јовичић, проф. куварства са практичном наставом и проф. посластичарства, у прилог перспективи овог занимања иде чињеница да је занимање изузетно тражено.
- На овај смер, како се показало и ове школске године, уписују се ученици са јако врло добрим и одличним успехом. После завршене четврте године ученици могу да се упишу на факултет у Новом Саду, у Вишу школу у Београду или Шапцу. Чак је и нашим ученицима куварима, који су трећи степен, омогућен упис на шабачку Високу школу струковних студија, смер гастрономија. Многи од наших ученика, захваљујући своме знању и способношћу, остали су да раде у објектима, ресторанима и хотелима где су ишли на праксу. Одлично су се показали и на такмичењима, а освајањем једног од прва три места омогућава им се директан упис, без полагања пријемног испита, на факултет или вишу школу. Током образовања стекну вештине у сви групама кулинарства тако да могу да одговоре сваком изазову.
Слатко, слађе, најслађе
У свет слатких посластица Софија Исаковић, ученица друге године смера посластичар, упловила је помажући својој мами која се бави овим надасве креативним послом.
- Занимљив смер који много тога може да пружи у животу. Једна од тих могућности је упис Више школе, одлазак на усавршавање кроз рад у иностранство. Онда повратак у Србију да се започне сопствени посао. Слатко, креативно занимање.
Трогодишње занимање из подручја угоститељства, које подразумева производњу и промет посластица, од ученика захтева способности и особине као што су педантност, уредност, прецизност, маштовитост, а изнад свега добру спретност руку и прстију.
Мајстори заната
Ученике треће године угоститељства Александра Јовановића и Дарка Бркића затекли смо на припремама за такмичење попут кулинарских техничара и посластичара. У комуникацији са гостима, примању поруџбина и услуживању будући конобар Александар проналази задовољство, док се драж барменског посла по Дарку огледа у дружењу и учењу на пракси како у школи тако и ван ње.
- Потребно је само воље и труда. Препоручио бих свима угоститељски смер јер је веома леп. Дружиш се са различитим људима и доста тога можеш да научиш у животу. Када су у питању такмичења за добар коктел битан је добар укус и изглед али и брзина којом се спрема као и изглед конобара. Све се оцењује ““ објашњава Дарко.
Услуживање и барско пословање уче се по наставним јединицама током трогодишњег школовања. Могућности за запошљавање су велике, а многи од бивших ученика проф. угоститељства и туризма Зорана Петровића завршили су на пословима у Дубаију, Абу Дабију, Америци. Неки су запослени на бродовима, а неки су чак отворили и своје ресторане.
ПОНОСНИ НА УЧЕНИКЕ
У овој школској години Економско-трговинска школа уписаће девет одељења, четири четвртог степена и два трећег. С тим што се у одељењима трећег степена уписују групе по петнаест ученика и то трговац и конобар и кувар и посластичар.
- Економска школа превасходно се поноси резултатима својих ученика. Пристигле су и награде са првих такмичења и то друга из Основа економије и прва у изради бизнис плана на Београдској банкарској академији. Такмичења су тек почела. Очекујемо да дође још нека значајна награда с којом би се похвалили и показали, као што смо и претходних година, да смо бар у домену области економије, права и администрације једна од најјачих школа у Србији - каже директор Велимир Кузмановић.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa