Инфо

31. март 2016.31. мар 2016.
ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ОСОБА СА АУТИЗМОМ

ДАНАС ЈЕ ДРУГАЧИЈЕ

И ове, као и претходне године, град Шабац и Служба за локална права и услуге Центра за социјални рад, придружили су се подршци особама са аутизмом и посебним потребама. Окупљени испред Културног центра, започели су манифестацију шетњом до Градског трга, где је одржан богат уметнички програм.
- Искористили смо овај датум да окупимо сва лица са посебним потребама, да би се обратила пажња и указала помоћ особама које имају проблеме и да бисмо дошли до заједничких решења, рекла је Тања Михиловић, специјални педагог, руководилац Службе за локална права и услуге.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је истакао да у Шапцу нико неће бити заборављен и скрајнут ““ Срећан сам што је велики број Шапчана дошао да заједно обележимо овај важан дан. Озбиљност једног друштва се цени по томе колико је пристојности, достојанства и културе спремно да обезбеди својим грађанима.
Према речима Милана Васића, директора Центра за социјални рад, најважније је пружити помоћ и подршку онима којима су неопходне.
- Сваки дан настојимо да помогнемо тим људима да не буду на маргинама живота, него активно укључени у друштвене активности, путем Дневног боравка, Куће добре воље, објеката социјалног становања, Куће на пола пута и другим услугама, нагласио је Васић.
У маси, пажњу нам је привукао један суграђанин који је усхићено, на свом таблету, снимао све што се дешавало ““ Не тако давно, овако нешто није било могуће организовати. У мом комшилуку је живела породица која је имала аутистичног сина, кога, због срамоте, никада нису изводили напоље, међу људе. Драго ми је што је данас другачије.
У програму су учествовали ученици Музичке школе „Михаило Вукдраговић“, Удружење дистрофичара Мачванског округа, Савез слепих, Друштво за церебралну и дечју парализу, Савез глувих, ОШ „Ната Јеличић“, оркестар „Тандрчак“, бенд “ЈуицеСкy“, ЖРК „Медицинар“ и КК „015“, Удружење грађана „Киша“ и Неформална уметничка група „Комбинарт“.
Пет милиона Европљана има аутизам, а у Србији, према подацима Републичког удружења за помоћ особама са аутизмом, око две и по хиљаде.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa