Инфо

7. април 2016.7. апр 2016.
„ПРОЗАОНЛИНЕ РОЦК АНД РОЛЛ“ ЖИВКА ИВКОВИЋА

ЗАУВЕК

Текстови објављивани претходних година на веб сајту „Прозаонлине“ пружају читаоцима увид у седамдесет ауторових приказа објављених књига о рокенролу, како домаћих тако и страних издавача
Књига есеја „Прозаонлине роцк анд ролл“ шабачког рок критичара и хроничара Живка Ивковића, недавно објављена у издању Друштва за афирмацију културе „Пресинг“ из Младеновца, доноси својеврсну музичку шетњу кроз рокенрол сцену бивше Југославије. Текстови објављивани претходних година на веб сајту „Прозаонлине“ пружају читаоцима увид у седамдесет ауторових приказа објављених књига о рокенролу, како домаћих тако и страних издавача. Ипак, што је и логично, највише је оних везаних за подручје некадашње Југославије у којима сам аутор проговара, често и са носталгијом и страственошћу, својствену онима који су одрастали или били непосредни сведоци звезданог узлета ЈУ рок сцене.
„Његове рецензије и прикази нису само проширене информације и образложени ауторски ставови захваљујући којима се може стећи увид у дискографска или литерарна остварења која су предмет његове - по завршетку читања његових текстова врло вероватно и ваше пажње, као и брижљиво личне и још брижљивије професионалне процене“, записао је рок критичар Александар Жикић.
Некада се певало од Вардара до Триглава, а сада се, захваљујући овој књизи, чита о онима чије су се плоче и касете вртеле на грамофонима и касетофонима. Поново васкрсавају из папирног света значајна имена југословенске рокенрол музике попут „Бјелог дугмета“ (Душан Весић „Шта би био да си на мом мјесту“), „Забрањеног пушења“ (Др Неле Карајлић „Фајронт у Сарајеву“), Милан Младеновић и ЕКВ (Александар Жикић „Место у Мећави“).
„Са многим ауторима које је у својим приказима обрадио Ивковић се не слажем, али са Живком да, те тако готово да не постоји текст који и сам не бих могао да потпишем“, пише у предговору Владан Вања Кербер Станојевић.
На страницама Ивковићеве књиге, поред споменутих у музичком дефилеу појављују се и Џон Ленон у књизи Јоко Оно„Сећање на Џона Ленона“, Зоран Мишчевић, фротмен београдских „Силуета“, Корнелије Ковач, Џими Пејџ и многи други.
Обједињени у корицама једне књиге, сведочанству времена када се стварала музика која се и данас слуша, текстови приказа доказ су, како је истакао и уредник веб сајта „Прозаонлине“ Зоран Илић, труда који је аутор годинама уназад улагао пропагирајући рокенрол „свуда и на сваком месту“.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa