Инфо

7. април 2016.7. апр 2016.
ПРВА СКУЛПТУРА МЛАДОГ ВАЈАРА ДАВИДА ЈОВАНОВИЋА ПОСТАВЉЕНА У РОДНОМ ШАПЦУ

„ОСЕЋАЈ“ У ДВОРИШТУ АРХИВА

Скулптура младог шабачког вајара Давида Јовановића под називом „Осећај“, протеклог петка је постављена у дворишту Међуопштинског историјског архива у Шапцу. Дело је настало прошле године у оквиру пројекта „Лето на Сави“ Ликовне колоније Мишар, у организацији Културног центра Шабац, под покровитељством Града.
- Моја скулптура је настала од јазовничког камена, заправо, у питању је нешто између мермера и кречњака, што је захтевно за рад. Борио сам се са материјалом који је постављао своје услове, на које нисам пристајао, него сам се руководио својом скицом. Преносио сам скицу са папира на пластелин и онда на камен. Како сам замислио, тако је и било. Набавио сам посебнан алат, керамичке дискове за полирање и успео. Имао сам осећај да ће „Осећај“ бити добро уклопљен у амбијент дворишта Архива, каже Јовановић и додаје да је одушевљен реакцијама људи, који су прилазили и додиривали скулптуру рукама, што воли да види, “јер то значи да је она успела да привуче не само око посматрача, него и њега самог“.
„Осећај“ је пета скулптура великог формата у камену, која је постављена у простору, трећа у Србији, а прва у родном граду младог уметника.
- Давид Јовановић је представник најмлађе генерације шабачких уметника ““ вајара. Као неко ко је на самом почетку каријере, може се рећи да је препознатљив по свом раду, односно, некаквом сензибилитету и осећају за форму коју спроводи у различитим материјалима ““ глини, дрвету, металу, камену. У последње време, захваљујући учешћу у радионицама у земљи и иностранству, проналази се у материјалу камена. То су углавном већи формати, женсколике апстрактне форме, где се током процеса израде, сирова и груба маса камене стене или блока, доводи до финих, конвексних и конкавних линија и облика. Његове скулптуре се појављују као лепе, нежне и суптилно грађене форме, закључује историчар уметности Филип Ковачевић.
Према речима директора Архива Рада Петровића, скулптура „Осећај“ у дворишту Архива представља спој традиционалног и савременог, који је интересантан и привлачан за посетиоце.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa