Инфо

7. април 2016.7. апр 2016.
КРЕДИТИ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

Камата три одсто

Министарство пољопрИвреде и заштите животне средине и Управа за трезор потписали су са 10 банака које послују у Србији, уговоре који омогућавају пољопривредницима узимање кредитапо каматним стопама од три одсто. Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић је након потписивања уговора рекла да је за суфинансирања камата на кредите пољопривредницима, министарство определило 800 милиона динара.
- Захваљујући потписаним уговорима пољопривредници ће моћи да конкуришу за кредите по тренутно најповољнијим каматама, од три одсто, а разлику у камати банкама ће надокнађивати Министарство пољопривреде - рекла је Снежана Богосављевић Бошковић.
По њеним речима, Министарство пољопривреде и прошле године са банкама потписало уговоре о кредитима за пољопривреду по суфинаНсираним каматама и захваљујући њима инвестиције у пољопривреди биле су око шест милијарди динара. Она је истакла да очекује да пољопривредници користе ове кредите који су намењени за набавку домаћих животиња, опреме, али и све видове пољопривредне производње, а да је грејс период годину дана.
Уговоре за пољопривреднике за узимање кредита по каматним стопама од три одсто потписани су с Комерцијалном, Про кредит, Агрикол, Хипоалпе адрија банком, банком Интеза, Сбербанком, АИК, НЛБ Уникредит и ОТП банком.
Представници банака указали да су спремни и да већ од маја пољопривредници могу да рачунају на ове кредите.
Потписани су и уговоре са пет осигуравајућих друштава - Дунав, Ђенерали, Триглав, Глобос осигурањем и ДДОР-ом, о регресирању 40 одсто премије осигурања усева, животиња и свих осталих видова пољопривредне производње. По министаркиним речима, пољопривредници у претходним годинама нису у довољној мери осигуравали своје усеве, у Србији је знатно мање осигураних пољопривредника него у другим земљама и неопходно је да се што више осигура пољопривредна производња.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa