Инфо

7. април 2016.7. апр 2016.
ПРОГРАМ ПРОФЕСИОНАЛНЕ ОРЈЕНТАЦИЈЕ ОЛАКШАВА ИЗБОР БУДУЋЕГ ЗАНИМАЊА ОСНОВЦИМА

КАД ПОРАСТЕМ БИЋУ...

Прави избор школе и тражење одговора на питање: “Шта ћу бити кад порастем?“ дилема је са којом се сваке године суочавају свршени основци. Иста мука ове године мучи 159 будућих средњошколаца из коцељевачке општине.
Ипак за Милоша Миловановића из Драгиња, ученика осмог разреда ОШ “Мића Станојловић“ у Коцељеви, нема дилеме када је избор школе и будућег занимања у питању. Његова одлука је да наредне четири године остане у Коцељеви и школовање настави у својој општини. Од наредне школске године биће ђак коцељевачке средње школе.
- Једино што још увек нисам сигуран је да ли ћу уписати пољопривредни смер или машински техничар за компјутерско конструисање. У сваком случају након завршетка ове школе могу у полицију што ми је и циљ. Одувек ме интересовао рад у полицији, односно у жандармерији, тако да ми није дуго требало да донесем овакву одлуку - каже Милош.
Његов друг Александар Ранковић из Свилеуве већ је полагао тестове за упис у Војну школу.
- Сада чекам резултате али сам одлучио да ћу, уколико не будем успео да упишем ову школу, уписати Богословију и ту одлуку сам донео пре нешто више од месец дана - објашњава Александар.
Одлуку о избору средње школе недавно је донео и Лука Живановић из Коцељеве који ће од септембра бити ђак Медицинске школе у Шапцу, смер фармација.
- Прво сам мислио да упишем општи смер али сам схватио да то можда није прави избор за мене. Фармација ми се учинила као боља одлука и након средње школе планирам да упишем факултет - рекао је Лука.
На основу недавно спроведене анкете у коцељевачкој основној школи најатрактивнији смер међу будућим средњошколцима је машински техничар, док мање интересовање влада за пољопривредну и економску школу, као и медицину. Има и оних који желе да постану фризери и аутомеханичари, али и будући посластичари.
Недавно је у школи, у оквиру програма Професионалне орјентације, одржан скуп на којем су професори, васпитачи, фризери, представници полиције, здравствени радници, новинари представили своју професију ђацима осмог разреда у Коцељеви.
Стручне службе школе напомињу да програм Професионалне орјентације који се у садашњем облику примењује пуних пет година даје боље резултате.
В.Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa