Инфо

7. април 2016.7. апр 2016.
РАДИОНИЦА КУЛТУРА СЕЋАЊА

СИНАГОГУ ПОД ЗАШТИТУ ДРЖАВЕ

У Народном Музеју у Шапцу, протеклог четвртка је уприличена још једна у низу радионица „У сусрет Музеју шабачких Јевреја“. Говорили су Небојша Цвејић, историчар и стручњаци из Републичког Завода за заштиту споменика културе - мр Драгица Јовановић, историчарка уметности и Ненад Лајбеншпергер, историчар.
- Страдање Кладовског транспорта представља само један сегмент укупног страдања јеврејског народа у Европи током Другог светског рата. Значајно је да га памтимо пре свега због чињенице да су Јевреји из Кладовског транспорта последње тренутке живота провели у Шапцу, али и као добар пример наше државе, народа и суграђана који су топло прихватили те људе, што није био случај са великим бројем држава и народа у Европи тога времена, истакао је Цвејић.
Лајбеншпергер је говорио о културним добрима који су под заштитом државе, а који су повезани са јеврејским народом, његовим наслеђем које постоји и данас у Србији ““ У већини случајева су то места страдања, стратишта и споменици коЈи су подигнути у знак сећања на стравичан злочин Холокауста.
Гости из Републичког завода за заштиту споменика културе истог дана су обишли Синагогу и још неколике локације које су повезане са животом јеврејске заједнице у Шапцу пре Другог светског рата.
- Најзначајније је да смо извршили увид у стање Синагоге, а када будемо добили документацију, размотрићемо да ли је можемо ставити под заштиту државе. Обишли смо Јеврејско гробље, које је већ под заштитом и које се добро одржава. Што се тиче Старог млина, завршили смо тај процес, предали документа Министарству и надамо се да ће и ова локација бити заштићена до краја године, рекла је, између осталог, Драгица Јовановић.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa