Инфо

9. септембар 2010.9. сеп 2010.
ИЗГРАДЊА НА БОМБАРДОВАНИМ ПОДРУЧЈИМА

НОВИ ШАБАЦ НА КРАТЕРИМА

Нова насеља нићи ће на подручјима старе касарне на Сави и садашње депоније. Урбанистичке дозволе за изградњу тек кад детаљне регулационе планове одобре надлежни органи. Земљиште за изградњу проћи ће све фазе припреме
Духовити Шапчани у свом чивијашком маниру, помало цинично, кажу да није било НАТО бомбардовања, касарна на Сави код Шапца никада не би била исељена и град не би изашао на реку. Колико има истине у овом црнохуморном препричавању не зна се, тек стоји чињеница да је Мали Париз током целе друге половине прошлог века урбанистички „бежао“ од Саве као ђаво од крста. Шабац се новим насељима ширио и у ширину и у висину и изградио читаве комплексе, чији станари готово да и не знају да је Сава жила куцавица, срце града који је свој живот почео управо на њеној левој обали, на Старом граду.
Било како било, остаје чињеница да је уз Саву, уместо стамбених и рекреативних комплеса у двадесетом веку никао гигант хемијске индустрије „Зорка“, војна касарна и депонија смећа. Уз чињеницу да су тадашњи урбанисти затрпали и старо корито реке Камичак, која је протицала кроз Шабац, град је изгубио драгоцене могућности развоја на речном приобаљу и почео да се развија као отуђено стамбено подручје без лепоте и еколошких потенцијала које пружају реке.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa