Инфо

14. април 2016.14. апр 2016.
БРАЗИЛСКА ЏИУ ЏИТСА

Борба на „бразилски“ наЧин

Мало је спортова са националним преџнаком који достигну светску популарност. Можемо рећи да је то успео амерички фудбал, а вероватно у друга у тој хијерархији била би бразилкса џиу џитса, борилачка вештина настала у земљи кариока која осваја планету. Иако почетке бележи у првој деценији двадесетог века, тек крајем прошлог столећа настају академије ван Јужне Америке
Бразилац Ројс Гарсије, мајстор ове вештине тријумфовао је те 1990. године на светским ултимат фајт шампионатима, побеђујући далеко крупније и јаче ривале. То је било „окидач“ за велико интересовање бораца за ову вештину.
Реч је о партнерној вештини базираној на борби на земљи, што је разлика у односу на остале ММА вештина које, пре свега, брину о надметању у стојећем положају. Настала је из класичне џиу џитсе, али за разлику од ње, где је допуштено и ударање и џудо потези, уз партер, ми смо базирани на партеру, џудо је донекле дозвољен, ударци никако ““ истиче Славко Пантић, шабачки тренер ове вештине.
У Србији, бразилска џиу џитса се вежба захваљујући Јовану Милићевићу оснивачу Академије „Секутор“ у Београду. Она је, као и већина академија у Европи, огранак Невес академије из Шведске, чији је зачетник Леонардо Невес, један од најбољих бораца света. Од недавно, у Шапцу функционише секција „Секутор“ академије, БЈЈ „Секутор Шабац“.
- све је више бораца у МЗ “Жика Поповић“ где тренирамо, а осим квантитета, подижемо и квалитет Да би сте постали квалитетан ММА борац, неопходан је бар љубичасти појас бразилске џиу џитсе. Поносан сам на јуниоре. Недавно смо на једном од најјачих турнира у бразилској џиу џитски у Источној Европи за ову категорију, освојили четири медаље (по 2 сребра и бронзе) ““ додаје Пантић.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa