Инфо

14. април 2016.14. апр 2016.
ЈКП „ТОПЛАНА ШАБАЦ“ УСПЕШНО ОКОНЧАЛА ГРЕЈНУ СЕЗОНУ

ВРЕМЕ ЗА РЕМОНТ И ИНВЕСТИЦИЈЕ

Грејна сезона у Србији званично је завршена 15. априла, али ће топлане бити у приправности до 3. маја и у зависности од временских услова бити спремне да и даље испоручују топлотну енергију потрошачима
За протеклих пола године ЈКП „Топлана Шабац“ потрошило је шест милиона кубика гаса и произвело 50 милиона киловат часова топлотне енергије, што је било сасвим довољно за квалитетно грејање потрошача. Уз непромењене цене за грађане, и мање рачуне за привреду, руководство топлане ову грејну сезону оцењује као успешну.
- Грејна сезона је прошле године почела 11. октобра, а сада смо је успешно привели крају. Током протеклих шест месеци било је свега неколико мањих проблема, који су настајали углавном због пуцања цевовода. Те проблеме смо брзо и ефикасно решавали. Грађани су били задовољни и због тога што је цена даљинског грејања у Шапцу остала на нивоу из прошле грејне сезоне, док су многе друге топлане широм Србије повећале цене својих услуга. Рачуни су били на нивоу прошлогодишњих, јер је и средња температура била на нивоу из прошле грејне сезоне. У договору са оснивачем, градом, а примењујући прописану методологију, донели смо и одлуку да цена грејања за привреду буде доста нижа у односу на претходни период, каже Срећко Ђурић, директор ЈКП „Топлана Шабац“
Од јуна до септембра биће обављен ремонт постројења, вреловода, котлова и подстаница, како би све било спремно за нову грејну сезону. Паралелно са тим послом, планиране су и инвестиције.
- Топлане највише посла имају по престанку грејне сезоне. Сада треба обавити ремонт свих постројења, обезбедити стабилно стање за следећу грејну сезону. Да би даљинско грејање и следеће сезоне било квалитетно, овај период године се користи за санацију. Прегледи, контрола, поправке и чишћење су послови који ће обележити наредних неколико месеци. Планирамо и значајне инвестиције у овој години. Уз помоћ Немачке развојне банке извршићемо реконструкцију котларнице у улици Јанка Веселиновића. Она је тренутно једина котларница у граду у којој се користи мазут, али захваљујући “КФЊ“ програму успећемо да је повежемо са котларницом на Тркалишту, како би и ова котларница користила природни гас. На тај начин доприносимо квалитетнијој животној средини и испуњавамо еколошке стандарде. Радиће се и реконструкција вреловодне мреже, те смо предвидели санацију 300 метара цевовода од Опште болнице до Економско-трговинске школе. Овакви послови су неопходини, јер је део цевоводне мреже стар и више од 30 година, каже наш саговорник.
Иако више од 90 одсто потрошача уредно плаћа рачуне, укупна дуговања грађана и привреде према ЈКП „Топлана Шабац“ износе око 290 милиона динара. Грађани који су се одлучили за репрограм дуговања месечне уплате обављају редовно. Финансијска ситуација је стабилна, а све обавезе према највећем добављачу, „Србијагасу“, измирују се на време.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa