Инфо

14. април 2016.14. апр 2016.
ЗАВРШЕН 1. ТЕАТАРСКИ ФЕСТИВАЛ „ПОЗОРИШНО ПРОЛЕЋЕ“

СТЕРИЈА ЗА СВА ВРЕМЕНА

Доделом награда и извођењем представе Мире Фурлан „Док нас смрт не раздвоји“ у режији Микија Манојловића у част награђених осмодневни празник глуме приведен крају. Најбоља представа Ј. С. Поповића „Родољупци“ у режији Андраша Урбана Народног позоришта у Београду
Од савременог позоришта до класике заогрнуте духом садашњих времена најкраће би се могао описати Први театарски фестивал „Позоришно пролеће“. Од 11. до 18. априла шабачка публика је одгледала дванаест представа српске позоришне сцене, а суд о најбољима, њих седам у такмичарској конкуренцији, дао је стручни жири састављен од драмских уметника из Словеније, Босне и Херцеговине и Македоније Милене Зупанчић, Емира Хаџихафисбеговића и Благоја Стефановског.
Све одлуке биле су једногласне, како је истакла Милена Зупанчић на додели награда протеклог понедељка у галерији „Владислав Лалицки“ Шабачког позоришта. Тако је награда за најбољу представу припала Народном позоришту Београд за представу Ј. С. Поповића „Родољупци“, за најбољу режију Никити Миливојевићу за предсатву „Перикле“ Шабачког позоришта, награда „Љубиша Јовановић“ за најбољу мушку улогу Љубомиру Бандовићу за улогу оџачара Саве у „Клаустофобичној комедији“ „Звездара театра“ и Лихта у „Разбијеном крчагу“ Југословенског драмског позоришта, за најбољу женску улогу Нади Шаргин за улогу Краљице Елизабете у представи „Марија Стјуарт“ Народног позоришта у Београду, за савремени драмски текст Дејану Дуковском за драму „Дух који хода“ Српског народног позоришта у Новом Саду, за младог глумца Марку Јанкетићу за улогу Вула милиционара у „Клаустофобичној комедији“ „Звездара театра“ и улогу Рупертха у „Разбијеном крчагу“ Југословенског драмског позоришта, и за музику Кости Павловићу у представи „Перикле“ Шабачког позоришта.
- Видјела сам врло различите представе што је фино. У свакој представи има нешто што ми је било јако занимљиво или ме потресло или ме узбудило. Морам признати да сам некако, пошто дуго нисам била на неким фестивалима у Србији, била мало изненађена. Можда човек очекује да сад буде после толиких година доста другачије позориште, другачији приступ, начин. Е, то ми се чини да није. Само су се генерације промениле. Занимљиво је и фино што има толико различитих избора. Од јако савременог позоришта до неке, рецимо, класике која опет није нужно сама по себи класика. Може и данас функционирати итекако. „Родољупци“ иако су класика нису класична представа ““ изјавила је по додели награда чланица стручног жирија Милена Зупанчић.
„Залог за будућност“ Бојану Кривокапићу
Новинарски жири „Вечерњих новости“, „Политике“ и „Блица“, Вукица Стругар, Борка Голубовић Требјешанин и Татјана Њежић, већином гласова, награду „Залог за будућност“ доделио је Бојану Кривокапићу за улогу Едена у представи „Родољупци“ Народног позоришта у Београду. Ово признање намењено је глумцу или глумици средње или млађе генерације који својом игром бране достојанство, господственост и веру у глумачки позив. Бојан Кривокапић у почетку из другог плана и невербалним средствима глумачки задатак обавио је изузетно уверљиво показујући богат психолошки распон у грађењу лика, истакнуто је у образложењу.
- Пријатно сам изненађен. Нисам очекивао јер толико колега има у представи који заиста носе представу у правом смислу речи. Улогу доживљавам на тај начин да није толико битна и самим тим сам заиста изненађен, а и поласкан што признање долази од три новинарке, практично позоришна критичара, велика познаваоца позоришта и то даје један високи стандард што се укуса тиче и свега везаног за позориште. Заиста сам почаствован - изјавио је Бојан Кривокапић.
За крај породична драма
У част награђених на Великој сцени „Љубиша Јовановић“ заиграли су Анита Манчић, Јасна Ђуричић, Мики Манојловић и Јована Гавриловић у породичној драми Мире Фурлан „Док нас смрт не раздвоји“. Један од најбољих драмских текстова двадесетог века и почетка новог миленијума у режији Микија Манојловића, а извођењу Радионице интеграције, шабачку публику оставио је у сузама док су овацијама поздрављали маестралну глуму четворо главих актера. Космичка мистерија о највећој тајни узрока Света ““ љубави и нестајању ““ публику је бацила у размишљање и после спуштене завесе са оним свеприсутним осећајем тескобе и горчине уз спознају сопствених узбурканих осећања пред неумитним животним недаћама које свакога могу задесити на исти или сличан начин.
ДОБРА ЕНЕРГИЈА
Први театарски фестивал подржала је и Градска управа града Шапца.
- Мислим да смо претходних осам дана заиста сви уживали. Верујем да смо енергију у граду подигли на много виши ниво и ја Вам заиста желим да та енергија остане током читаве ове године док чекамо следећи позоришни фестивал. Верујем да се вреди борити за културу. Захваљујем се вама зато што се заједно боримо за ту културу ““ рекао је градоначелник Небојша Зеленовић.
Увек је леп осећај када освојите неку награду. Велика је улога и захтевна. Није да ми није прошло кроз главу, као можда. Има толико награда и биће их али сам захвална. Лепа атмосфера, први фестивал, диван жири. Велики уметници. Шабачка публика била је баш пажљива. Били смо почашћени - Нада Шаргин.
Искрено, још нисам свестан. Узбуђен сам веома. Када ме је Никита Миливојевић питао да радим на представи био сам мало скептичан. Размишљао сам да не прихватим јер је велики изазов. Радити са њим је велика част. Похвале добијам са свих страна. Пошто сам на сцени немам праву слику као публика али драго ми је да други људи то чују и осете. Веома сам узбуђен. Нисам очекивао. Није ми пало на памет уопште - Коста Павловић.
Никад се на разочарам, па ако онда награда дође добродошла је. То је потврда неког уложеног труда и неке добре хемије са колегама. О наградама не размишљам. Увек играм и у свом матичном позоришту и било ком другом, гостовању, фестивалу, онако како је то постављено, како је то редитељ замислио и поставио. Шабачка публика је јако добра публика и дивно су пратили. Могу да кажем да је ово јако драгоцен фестивал. Има рашта и да живи - Марко Јанкетић.
О. Гавриловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa