Инфо

14. април 2016.14. апр 2016.
Недеља имунизације у Европском региону СЗО од 24. до 30.4. 2016. године

ПовеЋајмо обухват имунизацијом

Недеља имунизације је годишњи догађај чији је општи циљ повећање обухвата имунизацијом јачањем уверења о потреби заштите сваког детета од болести које се могу спречити вакцинацијом, са посебним акцентом на децу из тешко доступних вулнерабилних и маргинализованих група, који је иницирала СЗО у октобру 2005. године, а у чије обележавање се укључила Србија од почетка.
Имунизација је једна од најуспешнијих јавно здравствених иницијатива. Имунизацијом се превенирају болести, компликације и смртни исходи од вакцинама превентабилних болести укључујући рак грлића материце, дифтерију, хепатитис Б, морбиле, заушке, велики кашаљ, запаљење плућа, дечју парализу, проливе изазване ротавирусом, рубелу и тетанус. Сваке године се региструје 2-3 милиона смртних исхода од дифтерије, тетануса, великог кашља и малих богиња код невакцинисаних лица, а највише код деце испод 5 година живота. Процењује се да сваке године остане невакцинисано 18,7 милиона деце у свету, основним вакцинама према проширеном програму имунизације.
Имунизација је допринела искорењивању великих богиња и доприноси искорењивању дечје парализе.
Имунизација мора бити приоритет због 7 кључних разлога:
1. Имунизација спашава животе
2. Имунизација је основно право, али није доступно свима
3. Епидемије представљају озбиљне претње
4. Заразне болести могу да изазову смртни исход
5. Заразне болести се могу контролисати и одстранити
6. Имунизација је исплатива јавно здравствена мера
Добро функционисање имунизационог система је један од кључних елемената за снажан здравствени систем и припрема земље за будуће јавно здравствене изазове. Обухват имунизацијом је један од индикатора доступности примарне здравствене заштите и процене капацитета здравственог система.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa