Инфо

14. април 2016.14. апр 2016.
Проглашени добитници Априлске награде града Шапца

ДУШАНУ КОВАЧЕВИЋУ КЉУЧЕВИ ГРАДА

Академик Душан Ковачевић добитник је Априлске награде града Шапца у категорији Укупан развој и промоција града Шапца. Осим Кључа града, Душану Ковачевићу биће додељено и звање Почасни грађанин града Шапца. Како је у одлуци Комисије за доделу Априлске награде образложено, Душан Ковачевић је најзначајнији савремени српски писац, а Шабац као град у ком се школовао, уз његово дело, добија на значају и вредности.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић уручио је Априлску награду града Шапца Душану Ковачевићу прошлог петка, на сцени Шабачког позоришта, јер академик Ковачевић, због пословних обавеза у Прагу, неће присуствовати Свечаној академији поводом Дана града 22. априла.
- И ако се питамо да ли су дела, по мом мишљењу највећег живог српског писца Душана Ковачевића, укорењена у савремени историсјки тренутак или свевремена, одговор који сигурно знамо је да су бесмртна. Човек који пише бесмртна дела рођен је и школовао се у Шапцу - и Шабац уврстио међу бесмртнике. Шабац нуди нешто друго наспрам неукуса и пораза памети. У години у којој држава најмање одваја новца за културу, Шабац одваја највише. Зато што живимо културу и што смо одговорни према будућности. Народ без културе не разликује добро и зло, зато нам је култура потребна - да нас гради као људе. Култура је темељ друштва. Све остало: економија, инвестиције, добри послови у привреди, долазе касније ““ на сигуран терен културе, поручио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Добитници Априлске награде у категорији Развој демократских вредности и поштовање људских права и слобода су Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије, и Ружица Поповић, оснивач и председник УО Фондације „Хумано срце Шапца“.
Обрадовићу се додељује и звање Почасни грађанин Шапца, а његов избор Комисија је образложила чињеницом да промовише позитивне вредности, највише етичке стандарде, професионални приступ раду и стално ангажовање у развоју демократских вредности и поштовању људских права и слобода.
Ружица Поповић је у протеклих седам година изградила и реконструисала више од 50 домова социјално угроженим лицима. Својим делима и бригом о сиромашнима и немоћнима подсећа да је мера развоја једног друштва - мера хуманости и спремности да се одговори на изазове времена.
Фестивал ружа Липолист награђен је у категорији Развој села, пољопривреде и месних заједница као средишта одлучивања људи о побољшању услова свог живота и рада. Више од 25 година ова манифестација промовише село, месну заједницу и пољопривреду, и на најбољи начин утиче на препознатљивост Шапца.
Комисија за доделу Априлске награде одлуку је донела једногласно.
Награде ће бити уручене на Свечаној академији поводом Дана града Шапца, 22. априла.
Програм прославе
Низом манифестација Шабац ће обележити 22. април Дан града, у знак сећања на 1867. годину када је турска војна посада напустила Шабац, предавши кључеве града пешадијском капетану српске војске Лазару Цукићу.
Програм је почео прошлог уторка у Шабачком позоришту, трибином „Видим, чујем, говорим“ чији су учесници: Оља Бећковић, Дража Петровић, и Марко Дражић. У Хали „Зорка“ одржана је промоција филма Југа Радивојевића „Рукометни ванземаљци“. Филм у којем говори 29 актера освајања дупле европске круне изазвао је много емоција и код рукометаша, и код публике. На почетку, минутом ћутања, одата је почаст недавно преминулом припаднику ове генерације, Драгану Танасићу Темпи, а одмах потом уследио је громогласан аплауз за оно што је учинио за „Металопластику“. Редитељ, документарца који траје 100 минута, Југ Радивојевић каже, да је рад на овом филму био сјајно искуство за њега.
-Ми смо већ јако дуго без правих узора. Овај филм нас подсећа ко би требали да нам буду узори. Један мали клуб из малог града је растао и порастао до космичких висина. Такав би требао да буде пут свих нас индивидуално и колективно, рекао је редитељ филма Југ Радивојевић.
У среду вече у Шабачком позоришту представљена је књига Стане Муњић „Приче из Рабаџијског шора“.
Данас од 12 часова на Тргу ђачког батаљона, уметник Ђурађ Стевановић ће поново сликати у простору „Коцка“, својеврсном споменику уличној уметности. О примерима добре праксе шабачких учитеља може се чути од 18 часова у Културном центру, а један сат касније, на градском тргу почиње концерт свих шабачких културно-уметничких друштава.
Главни дан обележавања Дана града, 22. април, почиње програмом „Наша деца су светлост“ у Великом парку од 12 до 18 часова, а у 17 часова у Народном музеју биће отворена изложба „Краљица Наталија Обреновић у фонду Бранка Стојановића“. Свечана додела Априлских награда је од 18 часова у Шабачком позоришту, а од 19.30 на Отвореној галерији на тргу Шапчани ће моћи да погледају изложбу фотографија „Невиђени Шабац Ристе Марјановића“. Вече стенд ап комедије у Шабачком позоришту - Срђан Динчић: „Ђаво из јагоде“ почиње у 20 часова, а у Хард рок кафеу од 22 часа је концерт Џејмс Браун трибјут бенда.
Последњег дана обележавања Дана града, у суботу 23. априла у Шабачком позоришту од 20.30 је концерт Рафаел Вресниг и Енрико Кривељаро трио, а од 22.30 наступ сремскомитровачке групе „Гемблерс“.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa