Инфо

14. април 2016.14. апр 2016.
ЧЕТВРТА МЕЂУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ВИНА У ШАПЦУ

ПОСВЕТИЛИ БОЖЈЕМ НЕКТАРУ СВАКИ МИЛИЛИТАР ПАЖЊЕ

После две године паузе у Шапцу је поново организована Међународна изложба вина, четврта по реду. Организатори манифестација „Глас Подриња“ и Народни музеј обезбедили су учешће 25 најпознатијих винарија из Србије, Италије, Португала, Македоније и Црне Горе.
Неколико стотина Шапчана и гостију са стране, уживало је у предивном амбијенту и у више од 100 врста вина ““ црвених, белих розе и пенушаваца.
Отварајућу овогодишњу Изложбу вина, премијер Чивијашке републике Зоран Кесић, као алкохолпатриота, поручио је да вино треба да се пије све више, јер ће у том случају стварност лепше изгледати.
- Ево недељу дана пред изборе, када видимо шта нам следи, да је добро неће бити добро, управо утеху и једини спас ми налазимо у вину. Отуда вину, као божјем пићу, морамо дати сваки метар, сваки секунд, сваки милиметар, милилитар наше пажње и наших живота. Да се пије више, јер ће нам онда и Србија нешто лакше пасти ““ поручио је Кесић и наздравио Шапцу, Шапчанима и гостима са домаћим, после чега је уследила команда: „Сипај“.
Госте музеја је поздравио и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
- Велика ми је част да вас после две године паузе поздравим и да наставимо са једном од лепших традиција у нашем граду. Пре више од 100 година један пољопривредник, Драгомир Гавриловић, из поцерског села Румска, направио је своје вино, из свог домаћег винограда, спаковао га, флаширао, сео у кола и таљиге, и одвезао га у Торино. Тамо у Торину, на Међународном сајму вина победио и освојио прву награду. Заиста маштам о томе да неки нови пољопривредници из Поцерине, која је богом дана за производњу вина, то поново ураде ““ рекао је градоначелник Зеленовић.
Према његовим речима, то неће бити лак и брз посао, али је сигуран да ће то моћи да се уради.
- Као град, потрудићемо се да помогнемо свима који желе да озбиљније крену у производњу вина, као што смо, уосталом, помогли и сваком другом пољопривредном произвођачу у нашем крају ““ додао је Зеленовић.
Премијер Чивијашке републике и градоначелник Шапцу су, затим, обишли сваки милиметар Изложбе вина уживајући у дегустацији. Кесића је неколико винарија обрадовало поклањајући му вино, али он је инсистирао да плати, пошто премијер не сме да прима скупе поклоне и да у истима ужива.
Један од многобројних винских подрума који су нашу причу подржали од почетка 2011. године јесте и Сава Јојић, власник винарије „Мачков подрум“.
- Увак ми је драго када добијем позив да дођем у Шабац на Изложбу вина. Увек се лепо проведемо, а публика је једна од најкултурнијих у Србији. Овај простор у Музеју је јединствен за нас винаре и надам се да ћемо и следеће године помоћи да организујемо заједничким снагама још бољи и већи скуп поводом малог јубилеја ““ Пете изложбе ““ истакао је Јојић.
И други винари су пуни речи хвале за нашу манифестацију, али што је још важније ““ публика. Минуле суботе, у целом граду се осећала арома вина. Шабац је, справом можемо рећи, била престоница вина.
И ове године, владала јо велико интересовање за све врсте вина. Шапчани и многобројни гости, имали су прилике да пробају и неке сасвим нове винске етикете које су у минулом периоду освојиле вредна признања на домаћим и међународним сајмовима вина. Било је и барикираних вина, а апсолутни хит су и овога пута били пенушавци. Шампањац Винарије „Ковачевић“ никога није оставио равнодушним, исто као италијански „Просеко“ и португалски „Пегоеш“. Црногорски „13. јул“, ове године је представио премијум брендове укључујући и њихов пенушавац „Вал“.
Од домаћих вина, аутохтоне српске сорте тамњаника и прокупац су традиционално наишли на добар пријем, као и разноразне купаже различитих сорти вина. Припаднице лепшег пола потврдиле су своју склоност ка бермету.
- Бермет из Сремских Карловаца, служио је у Аустроугарској као средство корупције. Своја лековита својства је доказао и тиме што га је редовно конзумирала царица Марија Терезија, која је изродила дванаесторо деце ““ у шаљивом тону је говорио Неша Бермет, власник винарије „Алекс“.
Када је реч о домаћим винима, на Четвртој међународној изложби вина изложене су етикете из скоро свих крајева Србије ““ Шумадије, Фрушке Горе, Жупе, југа и севера Србије.
Четврту међународну изложбу вина организовали су, као што смо рекли, „Глас Подриња“ и Народни музеј. Генерални покровитељ манифестације био је Град Шабац, пријатељ Изложбе вина Дирекција за пољопривреду града Шапца, а медијски покровитељ била је РТВ Шабац.
Е. Г. П.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa