Инфо

14. април 2016.14. апр 2016.
ШАБАЧКО ПОРОДИЛИШТЕ ДОБИЛО АПАРАТ ЗА РАНО ОТКРИВАЊЕ ОШТЕЋЕЊА СЛУХА КОД БЕБА

ИМАЈМО “СЛУХА“ ЗА СЛУХ НАШЕ ДЕЦЕ

После Ваљева, Ниша, Прокупља и Вршца, шабачко породилиште је, у оквиру хуманитарне акције Блиц фондације “Срце за децу“, добило апарат за скрининг слуха код новорођенчади
Захваљујући акцији Блиц фондације “Срце за децу“, која је започела 4. марта, шабачко породилиште је пето које је добило апарат за рано дијагностиковање оштећења слуха код беба. Покровитељ акције је Министарство здравља, а медијски партнер РТС.
- У међувремену, нашу акцију су подржале готово све медијске куће из унутрашњости. Наш циљ је да свих 56 породилишта у Србији, од Грачанице и Косовске Митровице до Суботице, опремимо овим апаратом, који је веома значајан за здравље деце. У Србији се роди око 60.000 беба годишње, од којих 300 са оштећеним слухом. Без овог апарата није могуће открити да дете има проблем са слухом до друге или треће године, рехабилитаиција започиње касно и дете није у могућности да паралелно са својим вршњацима развија свој говор и интелект, рекао је Велимир Перовић, уредник “Блиц фондације“.
Помоћу апарата за скрининг, слух се провера одмах по рођењу, а најкасније до трећег месеца успоставља коначна дијагноза. Важно је да рехабилитација слуха започне шест месеци по рођењу, како би се, уз редовне терапије и уградњу слушних апарата или кохлеарних имплатаната, до поласка у основну школу детету рехабилитовао слух. Она деца код које се на време открије оштећење слуха и започне лечење, ни у чему не заостају за својим вршњацима. Према Перовићевим речима, они и њихови родитељи неће више бити препуштени сами себи, него ће одмах по утврђивању дијагнозе, бити упућивани у специјализоване здравствене установе у којима ће се успешно рехабилитовати
Апарат за скрининг слуха је, у име “Блиц фондације“, Одељењу за неонатологију предала позната српска глумица Даница Максимовић.
- Веома сам срећна што сам се укључила у ову хуманитарну акцију, посебно што апарат за скрининг слуха код беба долази и у Шабац, у ком сам започела своју професионалну каријеру. Могу само да претпоставим колики је бол и траума код оних мајки које сазнају да нешто није у реду са њиховом бебом. Зато апелујем на свест и савест свих грађана да се прикључе овој акцији, јер је најважније улагање у будуће нараштаје. Када удружимо снаге, много тога можемо да урадимо. Верујем да ће бити још људи добре воље који ће имати “слуха“ за слух наше деце, рекла је глумица.
Докторка Мирјана Лукић, начелница Одељења неонатологије је изразила захвалност за вредан и квалитетан поклон и, у име Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић“, уручила захвалницу уреднику “Блиц фондације“.
У акцију се можете укључити слањем СМС на хуманитарни број 2552 или уплатом на текући рачун Блиц фондације 2750010221949709 90 - рсд, Социете Генерале Србија, Београд.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa