Инфо

9. септембар 2010.9. сеп 2010.
РАСТЕ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ И УМРЛИХ ОД РАКА

СМРТНОСТ У ПОРАСТУ ЗБОГ НЕМАРА

Кардиоваскуларне болести најчешћи узрок смрти и у Србији и у Шапцу. Смрт од малигних обољења на другом месту, али забрињава податак да је ова болест у благом порасту. Нема релевантних доказа да последице бомбардовања утичу на повећање малигних обољења у Шапцу. Превенцијом се може у великој мери смањити смртност од више врста рака. Завод за јавно здравље у Шапцу предузима мере за подизање здравствене културе код становништва
Пораст броја оболелих и пораст смртних случајева од малигних обољења у Србији и у Шапцу, често се у јавности повезују са НАТО агресијом и последицама од пројектила са осиромашеним уранијумом којима је наша земља засипана 1999. године. Створен је, безмало, стереотип да се код нас број оболелих од рака алармантно повећава из године у годину и да ова болест поприма обележје епидемије. Томе, разуме се, доприносе и медији у вечитом трагању за сензацијом. Ипак, чињеницу да се повећава број малигних обољења не треба игнорисати, па је квалитетна анализа узрока који рак изазивају више него неопходна.
Да би увела ред у праћење и сузбијање ове опаке болести, која из године у годину односи све више живота, Србија је још 1996. године почела са прикупљањем података о броју малигних обољења и о броју смртних случајева од свих врста рака код грађана. Ови подаци стандардизовани су 1999. године, а од 2005. године примењује се регистар података који је усклађен са сличним регистрима у најразвијенијим земљама у савременом свету. То практично значи да се евиденција о малигним болестима води на исти начин у Србији као и у Британији, Француској или било којој другој европској земљи, које, као што је познато, имају веома развијену медицину.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa