Инфо

14. април 2016.14. апр 2016.
ДРАЖА ПЕТРОВИЋ, ГЛАВНИ И ОДГОВОРНИ УРЕДНИК „ДАНАСА“, И ЕКИПА „ЊУЗНЕТА“, СЦЕНАРИСТИ ЕМИСИЈЕ „24 МИНУТА СА ЗОРАНОМ КЕСИЋЕМ“

ПРЕДИЗБОРНИ ДВОУГАО

Како победити на предстојећим изборима?
Дража Петровић: Причао ми је пре неки дан таксиста код београдске Бајлонијеве пијаце ““ од 30 клијената који су му ушли у кола за два дана ниједан неће да гласа за Вучића.
-Ти си тридесет први! ““ рекао ми је таксиста.
Таксиста је још додао да таква ситуација у његовој каријери није забележена. Прво београдско правило гласи: увек веруј таксисти.
Међутим, то уме да завара. У Мионици, српској варошици где радо свраћам и ћаскам са локалним живљем по кафанама, клели су ми се пре коју годину да нико од њих неће гласати за “вучићевце“ на ванредним локалним изборима. Онда су “вучићевци“ у тој општини добили 67 одсто гласова, пошто Срби једно причају у кафани, а друго заокружују када се нађу иза изборног паравана, сами са листићем и хемијском оловком.
Њузнет: Да би победио на овим изборима, мораш да освојиш више гласова од Александра Вучића и Српске напредне странке. Однодно, мораш да освојиш више од 100 одсто гласова у недељу. Имаш неке шансе ако освојиш 107, 114, највише 120 одсто. У супротном, тешко. Могла је, нпр, опозиција да смисли мало боље слогане за кампању. Један колега је лепо рекао ““ ако победи Вучић онда ће он да замени ову неспособну власт.
Како формирати нову Владу Србије?
Дража Петровић: Неки Немци су својевремено смислили паролу „Немачка побеђује на свим фронтовима“, која је красила плакате и насловнице широм света све док Немачка у једном моменту није схватила да им много боље иде фудбал него фронтови. И онда је Гари Линекер после пораза од Немаца 1990. изјавио: „Фудбал је веома једноставна игра у којој 22 играча трче за лоптом 90 минута, а на крају увек побеђују Немци.“И избори у Србији су веома једноставна игра у којој сви три године трче за једним човеком ко муве без главе, а на крају увек победи Вучић. Иначе, чистокрвни Немац по најновијем животном убеђењу. Толико чистокрван да би могао да се зове Алеџандер Њолфић. Те сам убеђен да ће Владу формирати Немци и “домаћи издајници“.
Њузнет: Када погледаш претходну Владу, испада да су министри испали из неког великог бубња, лутрије. Тако једино може да се објасни како су неки људи постали министри или како ће Зоран Бабић да постане министар. Доведу лепо Сузану Манчић, и онда лепо извуку нове министре. С тим што Александру Вулину драстично расту шансе, јер њега има три комада и самими тим иа веће шансе да буде извучен.
Колико од десет најављених дана је трајала кампања лидера СНС за предстојеће изборе?
Дража Петровић: Бићу само десет дана у предизборној кампањи ““ рекао је премијер Вучић али су педантне рачунџије израчунале да је за тих 30 дана у кампањи био не више од 45 дана. Тако да мора да је у питању неки неспоразум. Вероватно је човек мислио: бићу само десет дана у кампањи. Недељно.
Њузнет: Премијер Александар Вучић није ни учествовао у кампањи. Он је имао бројна заказана свечана отварања због згуснутог распореда није имао довољно времена имати довољно времена да се позабави изборном кампањом. Изборима није стигао да се бави и због унапред заказаних гостовања на телевизијама, тако да он од тих десет дана у кампањи није искористио ни милиметар, ни минут, ни секунд.
Који део кампање је на Вас оставио највећи утисак?
Дража Петровић: Онај кад је Вучић рекао да ће расписати изборе. Главни одбор Српске напредне странке тада је оборио Гинисов рекорд у бесконачном аплаудирању, поправивши резултат који је држала Комунистичка партија Совјетског Савеза за 25 секунди и осам стотинки.
Њузнет: Када је једним говором успео да нахрани 5.000 људи на предизборном митингу. Сем једног човека, кога није успео да засити те је он морао да поручи премијеру: „Гладан сам“. Неки љубазни људи су одмах реаговали и тог човека извели из сале и ““ нахранили.
Колике су шансе разједињене опозиције Србије да се докопа цензуса на изборима у недељу?
Дража Петровић: На предстојећим изборима Србија ће бирати између два обећања. Прво гласи: “Живећете боље за две, најкасније три године“. А друго: “Срушићемо Вучића за две, најкасније три године“. Александар Вучић, судећи по снимцима са терена, лепак је за дискретно крезубе бабе које усхићено аплаудирају кад год премијера виде у природној величини, тако да ће бити тешко победити га у таквом природном окружењу. Али не и немогуће. Најгоре је размишљати по систему: “Пашће, ваљда, сам“. Сам неће још. Морате да одете до гласачке кутије и убаците листић. Али избегавајте број један јер још од школе нико не воли кечеве. Боље и двојка него кец. Шансе опозиције су управо у томе: боље мршава двојка него кец ко врата.
Њузнет: Немојте да се бринете. Научници из НАСА потврдили су да су након вишегодишњег опсежног истраживања успели да пронађу доказе који указују на постојање опозиције у Србији. Почетком прошле године лансирали су орбиту специјални сателит Р2Д2, програмиран да детектује и најмањи вид опозиционог деловања на територији западног Балкана, али тек недавно су успели добију сигнал. Мада, теоретски је могуће да је сателит забаговао.
Ко ће бити опозиција после гласања 24. априла?
Дража Петровић: Највероватније ћемо опозиција опет бити ми несрећни новинари, које сви доживаљавају као опозицију, а ми то у ствари нисмо. Ми смо новинари, волимо да зезамо власт. И једино нама, сем веселим напредњацима, биће малко жао ако Вучић пукне ко звечка. Човек је, мора се признати, муза сваком новинару и сатиричару.
Њузнет: Вероватно ће опозиција бити народ и новинари који раде свој посао. На основу оног мало, што су радили у кампањи, тешко да ће актуелна опозиција да буде опозиција и у новом парламенту. То није разлог да се не гласа за опозицију, али треба добро и дуго да се седи на руци, да утрне па да онда без неких великих емоција буде заокружен неки број испод јединице на републичким изборима. Мада како је онај Чучковић из Обреновца напао САНУ, можда и академици постану опозиција. Само да им Чучко не пошаље неку поплаву.
Коме бисте поклонили сваки милиметар, сваки секунд својих живота?
Дража Петровић: Само невиђене будале поклањају милиметре и секунде свог живота политичарима.
Њузнет: Вероватно ће опозиција бити народ и новинари који раде свој посао. На основу оног мало, што су радили у кампањи, тешко да ће актуелна опозиција да буде опозиција и у новом парламенту. То није разлог да се не гласа за опозицију, али треба добро и дуго да се седи на руци, да утрне па да онда без неких великих емоција буде заокружен неки број испод јединице на републичким изборима. Мада како је онај Чучковић из Обреновца напао САНУ, можда и академици постану опозиција. Само да им Чучко не пошаље неку поплаву.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa