Инфо

14. април 2016.14. апр 2016.
МАЈКЛ ДЕВЕНПОРТ У ПОСЕТИ ШАПЦУ

КОНКРЕТНИ РЕЗУЛТАТИ УСПЕШНЕ САРАДЊЕ

Шеф Делегације ЕУ у Србији заједно са градоначелником Шапца отворио објекат за Социјално становање. Након тога посетили кориснике донација ЕУ у Горњој Врањској
Шеф Делегације Европске уније у Србији, Мајкл Девенпорт, посетио је прошле среде Шабац. Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић Девенпорта је прво угостио у Дуњића кући, након чега су отворили објекат за Социјално становање у улици Зеке Буљубаше.
Кључеве станова добило је 36 породица, од којих су 29 боравиле у колективном центру у Варни, док су осталих седам корисници Центра за социјални рад. Захваљујући средствима из предприступних фонодова ЕУ и помоћи Хаусинг центра, више од 60 људи добило је трајно свој кров над главом. Они су ове станове добили на доживотно коришћење.
Светозар Матијевић је 1995. године напустио Крњак код Карловаца у Хрватској. Променио је више колективних смештаја, а у једном од њих упознао је и садашњу супругу. Заједно са њом и деведесетогодишњом мајком, после 21 године неизвесности, коначно су нашли свој мир.
-Променио сам четири колективна центра. Био сам у Крчедину, Чортановцима, Бањи Ковиљачи и Варни. Хвала свима који су ми омогућили да после толико времена имам нешто своје, рекао је Матијевић.
Славиша Мићановић и његова породица су из Шапца. На усељају су од троје деце, били два млађа сина, док је најстарија ћерка на факултету. Кажу, завршава дефектологију, за мастер студије у Немачкој има понуду, али не и финанијске могућности да добије неопходан сертификат о знању језика. Мићановићи су захвалили свима који су допринели томе да први пут не морају да брину о кирији.
-Живео сам као подстанар од рођења, јер ни моји родитељи нису имали свој дом. Када сам се оженио, то се наставило. Ово је први пут да имам нешто своје, навео је Славиша Мићановић.
Мајкл Девенпорт, који је заједно са градоначелником предао кључеве станарима новоизграђеног објекта, пожелео им је срећно усељење. Истакао је да му је драго што је Делегација ЕУ у Србији део једног овако важног пројекта.
-Био сам у прилици да разговарам са некима од ових људи и изузетно ми је драго да после свега што су доживели током свих ових година, имају достајан стан. Сигуран сам да овај пројекат значи нов почетак за све ове породице. Без ангажовања локалне самоуправе, Комесаријата за избеглице, подршке стручних извођача и Хаусинг центра не бисмо могли да постигнемо ове резултате, рекао је Девенпорт.
Град Шабац обезбедио је инфраструктурно опремљено земљиште, потребне прикључке и дозволе. Центар за социјални рад управљаће зградом, а у складу са градском одлуком о помоћи најугроженијима, станарима ће град плаћати и део обавеза.
Градоначелник је још једном поновио да ће у граду Шапцу бринути о сваком, да нико не сме бити гладан, да ће свако моћи да се лечи и да нико неће бити заборављен.
-Учинићемо све да ови људи, којима је до сада било најтеже и који су се дуго мучилии чекали свој кров над главом, имају пристојнији живот. Наставићемо да радимо и даље све оно што је неопходно да их што боље интегришемо у наше друштво, рекао је Зеленовић.
Укпупна вредност радова на изградњи и опремању објекта је око 720.000 евра.
Девенпорт и Зеленовић су обишли и Дневни боравак за особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама, где су разговарали са Мирољубом Николићем, директором Каритаса Шабац.
Девенпорт и Зеленовић су потом посетили Горњу Врањску. Захваљујући донацији ЕУ и Хаусинг центра у овом селу биће обновљено неколико кућа, а донацијом ФАО у Врањску су стигли и савремени пластеници.
Кућа Милете Јовановића у којој живи са сином Миланом, налази се непосредно поред Думаче и током поплава у мају 2014. претрпели су велику штету. До данас нису успели да се изборе са последицама.
-Много нам значи ова помоћ и желим да се захвалим ЕУ и Хаусинг центру, као и свима осталима који су помогли да овај пројекат заживи. Сву помоћ коју смо до сада добили смо искористили да санирамо штету, али је она много већа од тога. Драго ми је што ће то сада бити урађено како треба и што ћемо се коначно изборити са влагом, рекао је Милан Јовановић.
Саша и Драгица Стојићевић претрпели су штете у повртарству. Преко организације ФАО добили су квалитетан и модеран пластеник.
-Претрпели смо штету од око 5.500 евра. Вредност донације коју смо добили је око 2.500 евра и то је један велики пластеник. Много ми значи и та помоћ, јер сада можемо сав расад да производимо на једном месту и користимо га за ту намену, рекао је Саша Стојићевић.
Мајкл Девенпорт је истакао да је уложено много и новца и напора да дође до реконструкције кућа и обнове домаћинстава. Најавио је да ће се програм помоћи наставити.
-Имао сам прилику да својим очима видим, и чујемо од ових породица шта су доживљавали пре две године, али и како конкретно изгледа наша сарадња. Доста смо помогли пољопривредним произвођачима који су претрпели велику штету. Поносни смо када видимо конкретне позитивне резултате наших напора и имплементација наших заједничких пројеката, рекао је Девнпорт.
Градоначелник се захвалио на донацијама које пољопривредницима омогућавају да после поплава наставе своју редовну производњу.
-Људи дођу и поклоне нам нешто, али неће нам поклањати увек. За све остало морамо да се побринемо сами. Ископали смо 70 километара канала и када су биле кише последњи пут нисмо имали са тим проблема. Припремили смо се да ове године очистимо још 22 километра канала на критичним тачкама. Ми ово радимо да бисмо обезбедили наше фабрике под ведрим небом, да би сутра из њих наши суграђани могли да зараде више. Преко Стратегије за пољопривреду имамо план како да њихови приходи 75 милиона евра буду 185 милиона евра, рекао је Зеленовић.
Посветити се превенцији
Битно је да се много озбиљније бавимо превентивним мерама. То је важно не само овде у Србији него у целом региону и Европи. Морамо да будемо свесно тога да ћемо и у будућности имати овакве феномене. Биће веће падавине и морамо на ефикаснији начин да спречимо овакве катастрофалне последице. Због тога је ЕУ донела одлуку да много више уложи у ову област. У оквиру Европског фонда солидарности планирани су неки радови и у Шапцу. Мислим да Шабац има још веће планове у вези са превенцијом, нарочито што се тиче насипа, а ЕУ ће имати своју улогу у томе.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa