Инфо

14. април 2016.14. апр 2016.
НАРОДНА СКУПШТИНА СРБИЈЕ ПРЕ ЈЕДНОГ ВЕКА

КРАЉЕВСКА СА 82 ПОСЛАНИКА

Највише законодавно тело Краљевине Србије имало 82 посланика. Мачву су представљали земљоделци Петар Цветуљски из Бадовинаца и Стеван Вићентић из Раденковића.
Зна се да је тада, а и данас Народна скупштина била предмет великог интересовања најширих слојева народа. И пред предстојеће изборе за конституисање новог сазива Скупштине Србије влада прилично интересовање, озваничено и у великом броју кандидата за то “високо“ државно “тело“. Интересује се свако на свој начин, а према важећем Закону у скупштинске клупе може сести 250 посланика.
Њен рад прате савремени електронски медији и штампа. Ону од пре једног века, пратила је само штампа. Наравно ни она није била на данашњем нивоу. С друге стране и тадашњој Скупштини придавао се велики медијски значај. Њен састав од 82 посланика из 1898. године, објављен је у књизи “Четрдесет година после“. Ова књига је посвећена познатој Светоандрејској скупштини која је 1858. године вратила на књажевски престол Милоша Обреновића.
Народна скупштина Србије била је састављена од 30 посланика, које је изабирао тадашњи краљ Александар Обреновић. Девет их је било из девет градова Србије: Београд, Крагујевац, Шабац, Чачак, Ужице, Ваљево, Крушевац, Врање, Пожаревац и 43 из исто толико срезова Србије.
Краљев посланик из Шапца био је правозаступник Лука Перишић, а посланик града Шапца био је трговац Сава Илић.
Љ. Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa