Инфо

14. април 2016.14. апр 2016.
СЕТВА У МАЧВИ

ЉУБАВ ЈАЧА ОД ИНТЕРЕСА

Велика љубав мачванских сељака према земљи, побеђује ових дана интерес и они улажу огромне напоре и средства да засеју њиве. Нема сумње да ће се знатно редукована сетва одразити на жетву али сељаци нису навикли да им њиве остану у парлогу. Стручњаци процењују да је и поред “редукције“ потребно бар 500 еура за сетву једног хектара кукуруза. Више од 70 одсто пољопривредника у шабачком крају имају проблем да обезбеде овај новац.
Да би на време засејали плодне оранице многи су се задужили. На то указују подужи спискови у свескама за вересију, на које указују власници пољопривредних апотека, код којих су пољопривредници узимали репро-материјал „на образ“. Велико и неизвесно улагање у ситуацији када се до новца све теже долази, забринуло је многе. Додатно непријатна била је информација о смањењу државних субвенција.
- Многи су нажалост “истресали“ и задње динаре из сламарица да би обавили овај важан посао. Највише смо као и увак сејали кукуруз, потом соју, крмно биље, поврће... Сада је потребно и да нас време послужи да би приноси могли да “покрију“ велике трошкове, којима смо изложени, каже Живорад Мартиновић, пољопривредник из Богатића.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa