Инфо

14. април 2016.14. апр 2016.
КОЦЕЉЕВА

НА ЛОКАЛУ ТРИ ЛИСТЕ

На предстојећим локалним изборима пунолетни грађани општине Коцељева бираће између три листе. Под редним бројем један на гласачком листићу налази се СНС, број два је коалиција окупљена око СПС док су Двери на трећој позицији
Према речима лидера напредњака у Коцељеви, дугогодишњег председника ове општине, а потом народног посланика у републичком парламенту Верољуба Матића, уколико ова странка добије поверење грађана уследиће наставак започетог из претходног мандата, односно из претходних мандата још од 2004. године.
- То се показало као једино исправно. Ми ту политику спроводимо 12 година, а то је наставак развоја привреде, развоја инфраструктуре како оне везане за привреду тако и оне која је везана за грађане и подизање стандарда живљења, као и развој пољопривреде у којој ћемо сигурно акценат стављати на гране које имају перспективу а то су воћарство и сточарство - истакао је носилац листе Александар Вучић-Србија побеђује.
Он је још једном подсетио да је привреда приоритет свих приоритета јер од ње сви живимо и оценио да коцељевачка привреда добро функционише.
- У многим срединама се дешава да постојећа привреда тоне а долазе неки нови инвеститори и на крају се све то изједначи и долази на исто. Код нас је постојећа привреда одржива а нова се додаје тако да ми повећавамо капацитет укупне привреде. Наша привреда се, гледајући непосредну околину, показује као једна од најбољих а то је видљиво и у једном статистичком податку који каже да су плате на територији општине Коцељева у јануару месецу највећи у Мачванском округу што није први пут - напомиње Матић и додаје да је то производ доброг рада привреде.
- Када се направи паралела са неким претходним годинама или упоређујући 2012. са 2016., види се огромна разлика посебно у инфраструктурном делу, почев од путне мреже, уличног система, јер заиста је много урађено. Такође што се тиче водоснабдевања много је урађено, радимо нове бунаре, доста је водовод проширен и даље ће се радити на ширењу водоснабдевања на територији општине. Значајне су инвестиције у електроснабдевању јер смо од 90-95 одсто територије покрили квалитетном струјом. Улагало се и у канализациону мрежу, јавну расвету, у област телекомуникација. Урађен је оптички кабл у Драгињу, Коцељеви, Каменици, Доњем Црниљеву и завршавају се радови у Свилеуви. Радили смо, радимо и радићемо у свим областима. Оно што је сигурно најкрупнији залогај у наредном периоду јесте решавање водотокова како бисмо спречили изливање река и плављење насеља. Сигуран сам да ћемо реализацијом одређених пројеката и овај проблем решити. Дела су иза нас и нема празних прича. Значи грађани овога пута не бирају условно речено нас, већ практично себи бирају бољу будућност. Зато је најбоље за грађане ове општине, без обзира на одређене примедбе, да зокруже и на општинском и на републичком листићу број један- поручио је Матић.
Према речима носиоца листе Ивица Дачић-Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС), Српски покрет обнове (СПО)- др Чедомир Јанковић, социјалисти су на овим изборима широм отворили врата за све оне, како је рекао условно мале странке које се систематски урушавају на општинском нивоу већ годинама и прети им ситуација да потпуно нестану са политичке сцене.
- Ми на ове изборе идемо са Јединственом Србијом као природним савезником на републичком нивоу, СПО и са СРС јер су они сами проценили да неће бити у ситуацији да прикупе довољно потписа и да се кандидују за ове изборе услед врло напете атмосфере која влада у општини. Наш први задатак ће бити да када освојимо власт релаксирамо политичку сцену у општини. Ми нисмо критизери власти по сваку цену и спремни смо да кажемо да има добрих ствари које су до сада урађене, али исто тако је било и лоших ствари. Што се тиче нашег акционог плана он садржи десет тачака и подложан је променама у смислу проширења активности - изјавио је Чедомир Јанковић.
За социјалисте у коцељевачкој општини главни фокус је на пољопривреди.
- Сматрамо да је ово пољопривредна општина и да пољопривреду треба подржати и од стране општине. Један од наших задатака је и отварање задруге под покровитељством општине где ће наш сељак моћи да пласира своје производе по пристојним ценама и са гаранцијама да ће му роба бити плаћена. Имамо амбицију да се отвори и једна сабирна млекара за сточаре, такође под патронатом општине. Помоћ сељаку ће се огледати и кроз то да општина субвенционише вештачко осемењавање због поправљања расног састава - каже Јанковић и истиче да је неопходно побољшати социјалну заштиту.
- Имамо план да све незапослене труднице у првих годину дана примају одређену социјалну помоћ и да им се приоритетно нађе радно место по истеку трудничког стажа. Деца из социјално угрожених категорија приликом поласка у школу ће добити новчану помоћ и трудићемо се да деца имају бесплатан превоз, уџбенике и све што је предуслов да дете сутра капитализује свој потенцијал кроз факултете и да се врати у ову општину, јер је невероватно да већи део кадра долази са стране као да ми немамо наше кадрове - сматра носилац листе социјалиста у Коцељеви и додаје да комунално одржавање мора да траје током целе године.
- Прикључци за воду, струју и канализацију морају да буду бесплатни јер је то нормална ствар. Када комунално предузеће некоме прикључи воду он постаје корисник њихових услуга и он то плаћа. Дакле предузећа стварају себи услове да од нас зарађују и то је потпуно нормална ствар у свету. Први асфалт је у свету постављен 1904. године и ми данас, после 112 година, причамо о томе као да је свемирски брод, а није - оценио је Јанковић и поручио да пара има довољно али је потребна боља прерасподела.
За Покрет Двери у Коцељеви кључан је, како су истакли, домаћински договор општинске власти и месних заједница.
- Месне заједнице више не би функционисале по данашњем принципу удворички, већ домаћински, како и доликује једном домаћину. У МЗ би се формирао тим који би радио на инфраструктури и са тим плановима би дошли у општину на даљи договор око реализације њихових захтева. Не би дозволили да се општинска власт пита и одлучује по принципу политичке обојености јер рад општинске власти треба да буде у служби народа а не политичког маркетинга - поручио је први на листи Двери Зоран Мићић.
И за Двери је пољопривреда једна од горућих питања и поручују да ће, када се буду питали на републичком нивоу и у локалној власти, вратити сјај пољопривреднику тако што ће формирати аграрну банку Србије која би имала задатак да улаже у домаћу производњу и запошљавање.
- Донећемо и нови закон о аграрној реформи, заштитити домаће произвођаче увођењем царинских мера за поједине производе из ЕУ, потписати стратешки уговор са Русијом о дугорочном извозу наших производа, подићићемо нове комбинате, издвајаћемо пет одсто за пољопривреду из локалног буџета. Направићемо наше домаће хладњаче и фабрике за производњу воћа и поврћа, а не продавати страним фирмама. Исплата субвенција биће започета пре почетка пољопривредне сезоне. При општини ћемо имати стручњака за пољопривреду који ће бити стално у функцији пољопривредника и помоћи у изналажењу решења за који буде било потребе, тако да наш пољопривредник неће лутати од врата до врата да би добио потребне информације. Нећемо дозволити да буде неоверених књижица јер свако има право да се лечи. Испитаћемо ко, како и због чега прима дечје додатке, социјалну помоћ и стипендије у нашој општини јер само тако можемо доћи до социјалне правде. Помагаћемо финансијски труднице. Нећемо дозволити да нико буде сиромашан и социјално угрожен јер свако има право на леп живот - изјавио је Мићић и обећао рад здравствених амбуланти у селима два пута недељно као и обавезан долазак лекара специјалиста за преглед грађана.
- Урадили би дечје паркове, спортска игралишта, вратили биоскопске сале у функцију како доликује једном граду јер и наша деца заслужују да одгледају квалитетан филм, позоришне представе, као и такмичење фолклорних секција - рекао је носилаца листе Двери.
Нећемо дозволити да нико буде сиромашан и социјално угрожен јер свако има право на леп живот - изјавио је Мићић.
Наша привреда се, гледајући непосредну околину, показује као једна од најбољих а то је видљиво и у једном статистичком податку који каже да су плате на територији општине Коцељева у јануару месецу највеће у Мачванском округу што није први пут - напомиње Матић.
Ми нисмо критизери власти по сваку цену и спремни смо да кажемо да има добрих ствари које су до сада урађене, али исто тако је било и лоших ствари. Што се тиче нашег акционог плана он садржи десет тачака и подложан је променама у смислу проширења активности - изјавио је Јанковић.
Весна Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa