Инфо

16. септембар 2010.16. сеп 2010.
ДЕЦЕНИЈА ОД СМРТИ МИЛИЋА ОД МАЧВЕ ОБЕЛЕЖЕНА ОТВАРАЊЕМ ЊЕГОВЕ ИЗЛОЖБЕ У ШАБАЧКОМ МУЗЕЈУ

ПРЕПОЗНАЛА ГА ЕВРОПА

Изложбом радова Милића од Мачве, коју ће Шапчани моћи да погледају у наредних месец дана, Народни музеј у Шапцу обележава десету годишњицу од смрти славног сликара. Поставка обухвата тридесет осам уља на платну. Већина (34) их је позајмљена из фонда породице Станковић. Четири су у власништву музеја, а по зидовима галерије, овај пут их је, у хармоничну целину распоредила виши кустос шабачког музеја Татјана Марковић.
Беседом о Милићу као универзалној личности који је у срцу Мачву и Србију носио а својом харизматичношћу и сликарским достигнућима Европу покорио, изложбу су отворили Никола Кусовац и директор музеја у Шапцу Бранислав Станковић.
Данас процес креће у обрнутом смеру. Десет година након његове смрти, све више заборављамо на Милића као човека, а у простор и време све јаче избија његова уметност. Такође, мислим да је јако битно, што се повратак Милића од Мачве у галеријске просторе дешава управо овде, у Шапцу, а не у Београду, Паризу или Бриселу. Поред тога што ми оваквом изложбом постајемо светска метропола, то мислим и због тога је је Милић сав свој живот уградио да свој завичај, Мачву, подигне на нивоу универзалног ““ рекао је Бранислав Станковић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa