Инфо

21. април 2016.21. апр 2016.
ДОСАДАШЊИ КОАЛИЦИОНИ ПАРТНЕРИ БРЗО ДОГОВОРИЛИ НАСТАВАК САРАДЊЕ

ПОБЕДА ЗА НАШ ШАБАЦ

Шабац ће у наредном четворогодишњем мандату водити коалиција окупљена око листа градоначелника Шапца Небојше Зеленовића и заменика градоначелника Немање Пајића. Скупштина града закзана за 5. мај
Носилац листе „Шабац је наш“ и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и носилац листе „Победа за Шабац“ и заменик градоначелника Немања Пајић потписали су јуче коалициони споразум по којем је обезбеђена већина за управљање градом у наредном мандату.
Зеленовић је најавио за 5. мај конститутивну седницу Скупштине града. Према речима Пајића, нема разлога да се одуговлачи са конституисањем Скупштине, а када је реч о кадровским решењима, градоначелник и његов заменик су истакли да то питање није био приоритет.
Потписан Споразум се односи на циљеве и заједничко деловање, а градоначелник је навео да ће он омогућити да се у наредне четири године испуни оно што је обећано у кампањи.
- Врло сам срећан и задовољан да смо врло брзо постигли квалитетан споразум. Учинићемо све да на најбољи начин од нашег Шапца створимо још боље и пристојније место за живот ““ рекао је Зеленовић.
Лидер „Победе за Шабац“ истакао је да са представницима Српске напредне странке није ни разговарао, јер је одмах постигнут договор са досадашњим партнерима у градској власти.
- Наше две листе освојиле су близу 30.000 гласова и воља грађана треба да се испоштује ““ додао је Пајић.
Нова-стара коалиција имаће подршку 37 одборника у Скупштини града. Листа „Шабац је наш“ Небојше Зеленовића освојила је 26 мандата, а листа „Победа за Шабац“ Немање Пајића освојила је 11 мандата. Поред ове две листе, одборнике у новом сазиву имаће и листа „Александар Вучић ““ Србија побеђује“ која је на локалним изборима извојевала пирову победу освојивши 28 мандата. Коалиција окупљена око Социјалистичке партије Србије у фото финишу прешла је цензус и обезбедила четири мандата.
Можемо са свима
После изборне ноћи, у понедељак ујутру, први су се огласили напредњаци. На конференцији за медије Александар Пајић, други на одборничкој листи ове странке, рекао је да су задовољни резултатима, да неће бити могуће да се власт формира без њих и да су отворени за разговор са свима.
-Задовољни смо резултатом, јер смо показали да смо прва и најјача странка у граду. Надамо се да је свима јасно да у наредном периоду власт у граду неће моћи да буде реализована без СНС јер су грађани Шапца одлучили да бирају будућност за овај град, рекао је Александар Пајић који сматра да је коалиција ЗЗС и ПЗШ недопустива по овим резултатима избора.
На изборима је дошло до велике разлике између броја гласова које је листа СНС добила на републичком и на локалном нивоу. Та разлика је око 18 одсто у корист републичке листе. Александар Пајић је ово објаснио тиме да председник странке и премијер Србије Александар Вучић има снагу и харизму, а да, са друге стране, локални одбор није имао прилику да покаже како врши власт.
Пајић је истакао да су сва врата за разговоре свима отворена. Према његовим речима, није им циљ прављење већине по сваку цену.
-Правимо већину која ће наставити да ради на програмима СНС и на ономе што премијер промовише као визију будућности града. Не затварамо врата за преговоре никоме, али они који се буду с нама договарали морају да знају да СНС има визију развоја града коју ћемо по сваку цену следити, рекао је Пајић.
Нећемо са СНС
На првој послеизборној конференцији за штампу коалиције „Шабац је наш“, први на листи и актуелни градоначелник Небојша Зеленовић изјавио је да не жели сарадњу са напредњацима.
-Када почнете искрено да се бавите политиком и решавате проблеме грађана, то радите без обзира да ли су избори или нису. Мој лични став је да до те сарадње не може доћи. Коалиција која је до сада водила град добила је већинско поверење грађана Шапца. Мислим да је то довољан основ да наставимо даље да радимо као што смо радили и да испунимо обећања која смо дали, рекао је Зеленовић.
На конференцији су учествовали и остали лидери странака које су биле на листи “Шабац је наш“.
Живојин Вулетић, председник Градског одбора Српског покрета обнове, задовољан је оствареним резултатом и сматра да су грађани наградили дугогодишњу рад, не само ове гарнитуре власти, већ и минули рад претходних.
-Сигуран сам да ћемо у наредне четири године учинити доста више да би Шабац био европски град, модеран и сређен као градови средње величине у Швајцарској и Аустрији. Сви услови, економски и нфраструктурни за то постоје. Верујем да ће у наредном периоду све што је планирано бити и реализовано, рекао је Вулетић.
Душан Костадиновић испред ГО Демократске странке честитао је грађанима што су успели да одбране град од, како је рекао, оних чије страначке колеге уништавају Србију и понижавају њене грађане. Костадиновић је сигуран да ће веома брзо пред јавност изаћи са конкретним коалиционим споразумом. Сматра да их добар изборни резултат кандидује да у наредним месецима и годинама буду активни у рушењу републичког режима.
Салко Карадаревић, лидер покрета Иницијатива село ““ град, изјавио је да је храброст дати глас неком другом од оних који су власт на републичком нивоу.
-Веома сам поносан на град који је остао слободарски. За разлику од других партија имали смо јасну политику. Сигуран сам да ћемо у наредне четири године остварити пут који је пред нама и да ће грађани Шапца, као и до сада, бити поносни на ову власт, навео је Карадаревић.
Градоначелник је истакао да су на овим локалним изборима добили највећу подршку од 2000. године. Додао је и да су са “Победом“ већ разговарали и да ће преговори бити настављени.
Важан је програм
„Победа за Шабац“ огласила се дан касније, у уторак. Лидер коалиције Немања Пајић задовољан је резултатима избора.
-Драго ми је што смо добили велику подршку наших суграђана из два разлога. Први је што су препознали наш програм који смо из разговора са њима и правили. Са друге стране, потврдили смо свој легитимитет, јер су много говорили да смо неформална група грађана. Током преговора о коалицији занима нас само програм. Имамо велику одговорност према људима који су нас гласали. Хоћемо да се Шабац развије у модеран европски град, да се унапреди живот на селу, да већа шанса младима и помогне онима којима је то најпотребније. Сви су нас звали и са свима ћемо разговарати у наредном периоду. ЗЗС су наши традиционални коалициони партнери и прво ћемо са њима причати, навео је Немања Пајић.
Лидер Западне Србије је истакао да се преговори неће одуговлачити, јер грађани очекују да се власт што пре формира и настави рад у њиховом интересу.
“Победу“ чини шест странака. Кажу да велики број лидера неће представљати проблем и да су на почетку направили договор да ће и након избора остати сви заједно.
-Разговараћемо као једна целина. Искушења пред нама су лепа. Апсолутно смо независни и нико на нас не може да утиче, истакао је Немања Пајић.
КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА НАЈКАСНИЈЕ ЗА ДВА МЕСЕЦА
Од тренутка када је Градска изборна комисија званично прогласила изборне резултате почињу да теку рокови за заказивање и одржавање конститутивне седнице Скупштине Града у складу са Законом о локалној самоуправи. Председник Скупштине Града прим.др Слободан Мирковић има рок од 15 дана, од проглашења званичних резултата избора, да закаже конститутивну седницу новог градског парламента. Конститутивна седница мора да буде одржана два месеца од тренутка када је Градска изборна комисија саопштила званичне резултате избора за локални парламент. Првом седницом новог сазива Скупштине града Шапца председаваће најстарији одборник.
У случају да конститутивна седница не буде одржана у задатом року, уводи се принудна управа, а после шест месеци нови, ванредни избори за локалну скупштину.
СПС: СА СВИМА КОЈИ ЖЕЛЕ
Први човек шабачких социјалиста академик професор др Мирко Керкез захвалио се грађанима Шапца који су изашли на ове изборе и указали своје поверење коалицији коју предводи Социјалистичка Партија Србије.
Када је реч о послеизборним коалицијама, Керкез напомиње да ће социјалисти разговарати са свима који желе напредак Шапца.
- Уколико се стекну услови да своју политику спроведемо у дело биће то свакако у општем интересу свих грађана, казао је Керкез.
Он истиче да социјалисти немају непријатеље у Шапцу, већ само политичке неистомишљенике.
М.М./Н.К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa