Инфо

21. април 2016.21. апр 2016.
ПОСТАВЉЕНА ИЗЛОЖБА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У ШАПЦУ

КРАЉИЦА НАТАЛИЈА

Поводом Дана града и 200 година од доласка Јеврема Обреновића у Шабац, у Народном музеју у Шапцу, прошлог петка је отворена изложба „Наталија Обреновић у фонду Бранка Стојановића“.
Према речима градоначелника Небојше Зеленовића, који је отворио изложбу, наши суграђани имају да прилику да виде изложбу која се тиче и Шапца, који је нераскидиво повезан са династијом Обреновић ““ Чувајући традицију Јеврема Обреновића, с пуним правом можемо да кажемо да је Шабац светионик културе у Србији.
Поставка садржи оригиналне предмете, писма и фотографије, које је сакупио колекционар Бранко Стојановић за свога живота у Паризу и поклонио Историјском музеју Србије.
- Изложене су фотографије краљице Наталије Обреновић од детињства до старости, као и фотографије њених рођака и пријатеља о којима се мало зна. Такође, има и драгоцене архивске грађе, као што је преписка између Милана и Наталије. Једно од најзначајнијих је писмо које је Милан Обреновић упутио Наталији, а односи се на развод њиховог брака. Поред фотографија и докумената, имамо уметничке слике и књиге из драгоцене библиотеке краљице Наталије, која обухвата 162 књиге, у кожном повезу, са златотиском, рекла је историчарка Зорица Јанковић, ауторка изложбе.
Поставку, која чува од заборава краљицу Наталију, Шапчани могу видети до 16. маја.
М.Ф.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa