Инфо

28. април 2016.28. апр 2016.
ПОЛИО ПЛУС ПРОЈЕКАТ (2)

ФИНАНСИЈЕ КАО ПРОБЛЕМ

Која је економска корист ГПЕИ? Према студији објављеној у часопису „Вакцине“ у 2010., ГПЕИ може довести до економске користи од 40-50 милијарди долара између 1988. и 2035. године, као и додатних 17 милијарди долара користи која произилази из дистрибуције витамина. Ту је и 146 глобалних мрежа полио лабораторија, која је основана 1990. за откривање и праћење учесталости полио вируса широм света. Већина лабораторија такође тестира и на друге болести, укључујући мале богиње, жуту грозницу и јапански енцефалитис.
У време када је овај грандиозни пројекат почињао, у свету је оболевало и умирало око 350 000 деце, у 125 ендемских земаља, значи 1.000 дневно. Успех ове кампање, посебно у Америци, резултирао је тиме да је 12. маја 1988. године, Скупштина ЊХО прогласила да је у 166 земаља искорењен полио. У наредних 12 година, упркос проблему са финансијама, ратовима, лошом здравственом инфраструктуром и недовољно развијеним националним економијама, Ротари и његови партнери (ЊХО, УНИЦЕФ и ЦДЦ), учинили су спектакуларни прогрес. Преко две милијарде деце примило је оралну полио вакцину. На крају 20. века, само је 20 земаља остало полио ендемично. Америка је са сертификатом ослобођена полиа 1994. године. Регион Западног Пацифика је 2000. године добио сертификат о ерадикацији полиа. Европа добија сертификат и ослобађа се поли 2002. године. Са проглашењем да су Египат и Нигер слободни од полиа, број ендемских земаља пада на четири (Индија, Пакистан, Авганистан и Нигерија).
Ротари улази у завршну битку против овог највећег светског обогаљивача деце- Енд Полио Ноњ. Сертификат о ерадикацији вируса условљен је минимумом непостојања ниједног полио случаја болести у трогодишњем периоду, рачунајући од последњег полио случаја, за који се зна. За то време земље морају интензивно да обаве висок ниво имунизације све новорођене деце.
Финансије су биле, поред других, велики проблем. Ротари је у овај пројекат уложио више од 1,2 милијарде долара. Фондација Бил и Мелинда Гејтс је 2007. године донирала 100 милиона долара Ротари фондацији за ерадикацију полиа. Две године касније, додељују још 255 милиона долара, а Ротари се обавезао да сакупи 200 милиона као изазов, што је и испунио. Касније је ова фондација донирала још 50 милиона долара РФ.
„Ерадикација ће бити једна од најзначајнијих постигнућа у домену јавног здравља у историји и ми смо посвећени да помогнемо достизање тог циља са Ротаријем као једним од наших кључних партнера“ ““ каже Бил Гејтс.
Императив ерадикације поздравила је и подржала Кимберлy Тхомсон: „Хвала вам за непрекинуто воћство и подршку напорима да се унапреде животи деце широм света сваког дана и за обезбеђење тога да они могу да трче, скачу, играју се и воде продуктивне и здраве животе, неоптерећене разарањем које доноси дивљи полио вирус; пред нама је врло важан задатак који треба да завршимо. Сада не смемо стати“.
Када су у Њу Делхију тог четвртка казаљке на сату означиле поноћ, свет је забележио једну од највећих победа у глобалној борби против дечје парализе-12. јануара 2012. године навршило се тачно годину дана од како је у Индији забележен последњи случај оболевања од ове опаке болести. ЊХО је 25. фебруара 2012. године и службено скинула Индију са листе полио ендемских земаља. Том приликом је Генерални секретар РИ Јохн Хењко рекао: „Тако смо близу коначног циља. Успех у Индији охрабрује нас да наставимо, јер ако смо могли овде, онда дечију парализу можемо искоренити и у осталим полио ендемским земљама и за увек заштити сву децу свету“. Министар здравља Индије је рекао: „Добили смо битку, али још нисмо добили рат“, на дводневном светском Полио самиту који је РИ заједно са индијском владом организовао у Делхију, управо на дан објаве ЊХО. Скуп је одржан 25.-26. фебруара, како би подстакнуо нове иницијативе у глобалној борби против полиа. На скупу је било више од 1.400 угледних званица из целог света. Присутни су били и ПРИ Калyан Банерјее као и Председавајући Труста РФ Њиллиам Боyд. Скупу се обратио и индијски премијер Махмохан Сингх и истакао улогу РИ у борби против полиа, као и снажну преданост Индије у искорењивању полиа. „Овај наш успех улива наду да се можемо једном заувек обрачунати са дечјом парализом, не само у Индији, него и у целом свету; успех је последица заједничког рада савезне и локалних влада Индије, РИ, ЊХО и њихових партнера“. Посебно је истакао несебичан допринос 2,3 милиона волонтера којима је захвалио на преданости и несебичности у овој хуманој мисији. Само претходне године, у две имунизацијске кампање вакцинисано је чак 172 милиона деце. Дванаестогодишња девојчица из Западног Бенгала, чији је случај здравственим властима пријављен 12.01.2011., била је последња жртва полиомијелитиса у Индији.
В. Балтазаревић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa