Инфо

28. април 2016.28. апр 2016.
СВЕТСКИ ДАН СЛОБОДЕ МЕДИЈА 3. МАЈ

ПЕТ МИНУТА ГРОМОГЛАСНЕ ТИШИНЕ

Светски дан слободе штампе обележава се 3. маја сваке године. Одлуку о обележавању Светског дана слободе штампе донета је на Генералној скупштини Уједињених нација како би се подигла свест о значају слободе штампе и подсетиле владе држава да је њихова дужност да поштују и подржавају право на слободу изражавања.
Новинарска удружења у Србији обележили су Светски дан слободе медија акцијом „Пет минута громогласне тишине“, како би најширу јавност упозорили на све лошији положај новинара у Србији.
У прогласу, Независног удружења новинара Србије истиче да су држава и власт дужни да новинарима и медијима у Србији обезбеде услове за слободан рад у интересу грађана, без притисака и цензуре.
- Стање медијских слобода у Србији карактерише све дубље сиромаштво новинара и других медијских професионалаца. Стотине медијских радника отпуштено је са посла у току 2015. године, а хиљадама њих, чак и у профитабилним медијским компанијама, исплаћују се понижавајуће ниске зараде - наводи НУНС.
Удружење новинара Србије је поводом Светског дана слободе медија објавио Проглас, у коме се наводи да је слобода медија у Србији озбиљно угрожена, јер новинарство није било у тежем економском положају у новијој историји.
- Излазак државе из власништва у медијима, локалне власти искористиле су за драстично смањење финансирања медија и тако извршиле додатни притисак на њихову слободу - истиче се у Прогласу УНС.
Међународна организација „Фридом хаус“ је оценила да је слобода медија у свету прошле године опала на најнижи ниво у последњих 12 година, а Србију је означила као делимично слободну земљу.
Н.К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa