Инфо

28. април 2016.28. апр 2016.
УСПЕХ ШАБАЧКИХ СЛИКАРА УДРУЖЕЊА „КРУГ 10“

МЕЂУНАРОДНО ПРИЗНАЊЕ

На 13. Бијеналу уметности у минијатури у Вилле-Марие, канадској покрајини Квебек, радови Бранке Прокић и Миодрага Гашића Гала изабрани међу четристо пристиглих из целог света
Шабачки уметници аматери Удружења сликара „Круг 10“ Бранка Прокић и Миодраг Гашић Гале на недавно одржаном конкурсу 13. Бијенала уметности у минијатурама у Вилле-Марие, канадској покрајини Квебек, показали су и доказали да српска уметничка сцена постаје све цењенија у свету. Стручни жири, састављен од најпознатијих канадских уметника, по трећи пут изабрао је Бранкине радове који ће, као и претходни, бити продати на аукцији после путујуће изложбе по земљама Јужне Америке.
- Како је техника била по слободном избору послала сам две минијатуре у акварелу „Пролеће“ и „Лето“. Драго ми је што сам поново прошла на овом конкурсу, али и што се за Шабац и Србију чује и ван наших граница - рекла је Бранка.
Сву захвалност за учешће на овом бијеналу Миодраг Гашић Гале дугује колегиници Бранки која га је подстакла да пошаље минијатуру у уљу „Петларење“. Успех већи самим тим што је ово његово прво учешће на овом бијеналу које се сврстава међу водећима у свету.
- Осећај је изванредан. Мислим да ми је ово посебан ветар у леђа који ће ми дати још већу вољу да у наредном периоду стварам још боље слике. Посебно ми је драго то што наше слике из Србије постају препознатљиве и преко океана. И сама слика осликава један део наших нарави. Представља чарке и свађице између комшија, комшиница које су симболично представљене кроз два петлића на точку који је код мене симбол кретања у космосу - изјавио је Гале коме је ово, после Хрватске и Мађарске, треће међународно учешће када су у питању минијатуре.
Организатори су упутили срдачан позив шабачким уметницима за отварање изложбе изабраних радова која ће се одржати почетком јуна. Тада ће се прославити и двадесет пет година њиховог постојања. Иначе, по узору на ово бијенале код нас се сваке године организују конкурси минијатура у Горњем Милановцу и Мајданпеку.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa