Инфо

28. април 2016.28. апр 2016.
ПОСТИЗБОРНА ДЕШАВАЊА

ПРИГОВОРИ НАКОН РОКА

Представници појединих одборничких листа које су учествовале на локалним изборима прошлог петка тражиле увид у бирачки материјал. Градска изборна комисија одбацује приговоре, јер нису упућени у законском року, и подсећа да су све странке имале представнике у овом телу и свим бирачким одборима
Прошлог петка представници Српске напредне странке и Групе грађана „Волимо Шабац“ затражили су увид у гласачки материјал са недавно окончаних локалних избора, што им је Градска изборна комисија, како закон налаже, и омогућила. Провере су захтевали и представници Српске радикалне странке, Руске странке и коалиције СДС-ЛДП-НПС. Накнадно су проверавана 22 бирачка места. На сваком од њих поново су бројани гласачки листићи, а резултати не одступају од оних које је Градска изборна комисија саопштила.
- Накнадном провером поново је утврђено да је свака изборна листа добила онолико гласова колико је то Градска изборна комисија утврдила. Нису уочене било какве неправилности које би могле да укажу на то да је изборна воља грађана повређена. Изборни резултати које је прогласила ГИК су регуларни и у потпуности одражавају изборну вољу грађана Шапца. У раду Градске изборне комисије и бирачких одбора учествовали су представници свих странака. Десет председника бирачких одбора било је из Српске напредне странке. Нико од њих није имао примедбе на гласачки процес, сви су потписали записнике. Чини ми се да Српска напредна странка покушава без потребе да створи тензију и резултате рада у ком су учествовали и њихови представници пребаце на терен политике, рекла је Валентина Ловрин Јевтић, председница Градске изборне комисије.
Чланови повереништва Градског одбора Српске напредне странке у Шапцу кажу да су, на основу закона, искористили право увида у гласачки материјал на протеклим локалним изборима. Како су истакли на конференцији за новинаре прошлог петка, увидом у бирачки материјал уочили су, према њиховим наводима, одређене неправилности, због којих ће се обратити Управном суду.
- На једном бирачком месту недостаје 19 бирачких листића и стање се апсолутно не слаже са записником, а то није нигде евидентирано. На другом бирачком месту у записнику су констатоване неправилности, пошто су листићи ношени по селу, уложен је приговор посматрача у писаној форми, а тај приговор уопште није разматран. На том истом бирачком месту недостаје 50 гласачких листића. Такође, на једном бирачком месту пронађено је осам пресавијених листића који су били у употреби, а они су подведени у неискоришћене, навео је др Александар Пајић, одборнички кандидат са листе СНС и додао да ће од Управног суда затражити тумачење уочених неправилности.
Реагујући на наводе напредњака, али и представника Групе грађана „Волимо Шабац“, који су се обратили Управном суду, председница Градске изборне комисије је истакла да ниједна странка није у законском року упутила било какав званичан приговор на рад Градске изборне комисије и бирачких одбора. Она је подсетила и да у свим бирачким одборима и самој Градској изборној комисији раде представници свих странака, укључујући и представнике Српске напредне странке и других партија које су затражиле увид у гласачки материјал. Према њеним речима, ти представници нису имали никакве приговоре на рад одбора ни комисије.
- Изборне резултате Градска изборна комисија прогласила је једногласно, у присуству четири представника СНС и то Славољуба Окановића, Вање Вујовић, Горана Илића и Радмиле Новаковић. Сва бирачка места су затворена 24. априла у 20 часова, што значи да су рокови за улагање приговора на евентуалне неправилности у самом току гласања и утврђивање изборних резултата од стране бирачких одбора почели да теку од момента затварања бирачких места. Значи, рок за улагање приговора на неправилности у раду бирачких одбора истекао је у понедељак 25. априла у 20 часова. Будући да Изборној комисији ниједан приговор није поднет, како на сам процес гласања тако ни на процес утврђивања изборних резултата од стране бирачких одбора на сваком поједином бирачком месту, ГИК је на седници у понедељак у 20 часова прогласила изборне резултате и утврдила мандате за сваку појединачну листу. Они који су били незадовољни утврђеним изборним резултатима могли су да уложе приговор у роклу од 24 сата ““ рок је почео да тече од понедељка у 20 часова, а истекао је у уторак у 20 часова. Од тог тренутка, сви приговори који се улажу немају никаквог смисла нити на било који начин могу да утичу на утврђене и проглашене утврђене изборне резултате. Поменути приговори су неблаговремено поднети, пет, односно шест дана после истека законског рока. ГИК их је зато одбацила као неблаговремене. Подносиоци приговора имају могућност на одлуку ГИК уложе жалбу Управном суду, али имајући у виду чињенично стање, убеђена сам да ће Управни суд њихове жалбе одбити као неосноване, навела је Ловрин Јевтић.
Српска напредна странка имала је представнике у сваком бирачком одбору, а десеторо их је и председавало бирачким одборима. Четири представника имали су и у Градској изборној комисији. Нико од њих до уторка увече, до када је трајао законски рок, није упутио ниједан приговор на изборни процес.
М.С.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa