Инфо

16. септембар 2010.16. сеп 2010.
УЗ 19. ГОДИШЊИЦУ ТРАГЕДИЈЕ ШАБАЧКИХ НОВИНАРА

ПАДА ВЕО СМРТИ НА БАНИЈИ

Редакција регионалног листа “Глас Подриња“ из Шапца, непосредно новинар Драган Филиповић, својевремено уредник ТВ дописништва ТВ Београд у Шапцу, после убиства четворице новинара и сниматеља ТВ дописништва РТС у Шапцу: Зорана Амиџића, Боре Петровића, Сретана Илића и Дејана Милићевића, писао је о овом трагичном догађају. Своја, тада доступна сазнања, објавио је и као додатак у својој књизи приповедака “Војникова бресква“ 2003. године
Књига је доспела и у руке Иве Андрића из Црне Баре, сада становника Београда, у току ратних дејстава у бившој Југославији заменика команданта Првог батаљона Шабачке бригаде ЈНА. Схвативши да зна и више, и потпуније, и боље, од писања у књизи, Андрић се јавио Филиповићу и тада је, уз сагласност и подршку уредништва “Глас Подриња“, започет додатни истраживачки рад, који је резултирао серијом написа у овом листу од скоро годину и по дана.
О свему томе Иво Андрић је дао следећу сажети изјаву:
“У време када је убијена четворочлана екипа РТС-а, 9. октобра 1991. године, на путу Глина ““ Горње Мокрице, био сам заменик команданта батаљона шабачке бригаде. Ујутро тог 9.10. добио сам опозив из команде бригаде да долазе новинари у јединицу. У преподневним часовима стигли су Зоран Амиџић, Сретан Илић, иначе моји пријатељи из Шапца. Остатак екипе чинили су Бора Петровић и Дејан Милићевић. По доласку у команду батаљона, Зоран Амиџић је инсистирао да сними прилог на првој линији. Противио сам се због њихове и безбедности осталих. На крају сам пристао, јер је Зоран инсистирао објашњавајући ми да би ипак требало снимити шта се дешава на првој линији фронта.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa