Инфо

16. септембар 2010.16. сеп 2010.
СВЕ ЧЕШЋА И ДУЖА КАШЊЕЊА У ОТПЛАТИ КРЕДИТА

ПРИВРЕДА ГРЦА У ДУГОВИМА

Према подацима Народне банке Србије, последњих месеци повећан број предузећа која касне у отплати кредита банкама. Стопа оних који касне у измиривању позајмица дуже од три месеца достигла је 17,5 одсто
Да је домаћа привреда задужена и да све теже успева да редовно измирује кредитне обавезе добро је познато. Познаваоци економских прилика наглашавају да је за српску привреду позајмљивање од банака неминовност без кога практично многе фирме не би могле обезбедити обртна средства. Невоља је у томе што је актуелна криза довела до тога да се повећава број предузећа која не могу да отплаћују кредите.
Према најновијим подацима Народне банке Србије, за седам месеци ове године повећан је број фирми које касне у отплати банкарских зајмова. И сами банкари се све више суочавају са проблематичним кредитима. Стопа оних који касне у враћању кредита дуже од три месеца износи 17,5 процената и само за три месеца повећана је за три одсто. Преведено у динаре, ти такозвани проблематични кредити достигли су 261 милијарду.
Предузећа банкама дугују више од билион динара или нешто више од 10 милијарди евра. Примера ради, фирме су само у другом тромесечју задужиле 110 милијарди више, него у прва три месеца. Јавни сектор је повећао за дугове 39 милијарди динара. И грађани све чешће посежу за кредитима, а и њихови дугови су повећани за 46 милијарди динара.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa