Инфо

5. мај 2016.5. мај 2016.
ВИШЕДЕЦЕНИЈСКО ОБРАЗОВАЊЕ МЛАДИХ У ОШ „НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ“

ПОНОСНИ НА УЧЕНИКЕ

Свечаном академијом посвећеној животу и раду Владике Николаја Велимировића протеклог понедељка у Шабачком позоришту отворено вишедневно обележавање шездесет година постојања шабачке школе која је некада носила име Милеве Косовац
Све оно што је протеклих шездесет година рађено у ОШ „Николај Велимировић“, која је непрекидно расла али није пристајала да стари, са поносом је истакнуто протеклог понедељка на Свечаној академији у Шабачком позоришту.
- Поносимо се резултатима које наши ученици постижу на такмичењима. Врло често то су прва места на свим нивоима јер тако непрекидно подижу углед своје школе и свог града. Поносни смо што успевамо да из сваког ученика добијемо оно најбоље кроз разне видове индивидуалног приступа, подстицања и рада. Поносимо се и зато што велики број наших ученика при упису у средњу школу оствари своју прву жељу. Поносни смо, пре свега, што наши ученици из школе излазе, како би покојни патријарх Павле рекао као добри људи. За понос је и највиша оцена коју је школа добила приликом спољашњег вредновања квалитета рада. На исти начин се поносимо изузетним међуљудским односима, подстицајном и пријатном школском климом која се преноси на ученике и родитеље те је саставни део угледа и изгледа наше школе. Мењамо изглед, а опет би нас свако могао препознати по оном некада скромном делу који је остао срце школе, који је у срцу града и остане у срцу свакога ко ју је похађао - рекла је директорка Весна Живановић.
Иако је променила име запослени у школи заједно са ученицима трудили су се да добар глас о њима надалеко чује. А о добром гласу Владике Николаја Велимировића, чије је име школа са поносом понела, говорио је протођакон др Љубомир Ранковић и то са црквено духовног аспекта.
- Ово је велики дан не само за школу „Милевину“, како смо је ми некада звали, данас „Николајеву“, него за цео наш град Шабац. И овом приликом Шабац показује да је средиште и престоница српске културе и кроз Владику Николаја који је без икакве сумње крупним словима уписан у историју српске културе. Заједно са Станиславом Винавером, Исидором Секулић, Лазом Лазаревићем и другим бројним Шапчанима, културним посленицима, он ће бити трајно уписан великим златним словима у српску историју - истакао је протођакон Ранковић.
О Николај Велимировићу као јавној личности, ствараоцу и жртви епохе у којој је живео, говорио је бивши ђак школе историчар др Милош Ковић, доцент на Филозофском факултету.
- Мислим да је ово диван начин обележавања зато што се ми некако нисмо показали добрим у чувању и неговању традиције. Односно, ми чувамо и мењамо традицију сваких двадесет, тридесет до педесет година. Школа „Николај Велимировић“, бивша „Милевина“ школа, има итекако добру традицију и верујем да све што може да покаже, а ова наша основна школа има итекако добре традиције, добро трајање, тако нешто треба чувати и неговати. Потребно је да развијамо код себе осећање припадања. Не само породици, нацији, цркви. Припадања школи, универзитету. Тако су Енглези створили једну моћну, јаку елиту која је била везивана за колеџе, универзитете. Дакле осећање припадања нашој школи „Николај Велимировић“.
До краја седмице, као и сваке године, у школи ће се организовати низ манифестација којима ће се обележити „Николајеви дани“.
О. Гавриловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa