Инфо

5. мај 2016.5. мај 2016.
СТРАНИЧИЦА

Позив на дигиталну мудрост

Не знам да ли се сећате, али у првом броју Страничице писали смо о дигиталним урођеницима, заправо, о младим људима који расту у свету дигиталних технологија и комуникације. Ако мене питате, сви данашњи основношколци и средњошколци, као и велика већина студената спада у ту категорију.
Иако и ми рођени у прошлом веку данас тешко можемо да замислимо себе без паметних машина које нам олакшавају живот, ипак озбиљно каскамо чак и за основцима.
Према истраживању које су 2013. радили професори Катедре за психологију Филозофског факултета Универзитета у Београду, 89% основаца и преко 90% средњошколаца имали су профил на Фејсбуку. Данас га, вероватно, имају сви - не рачунајући, можда оне основце са једноцифреним бројем година.
Што се мене тиче, интернет је фантастичан изум и свака част његовим творцима! Међутим, као и све алатке, и ове дигиталне могу да се употребе и да се злоупотребе.
Дигитална мудрост, за почетак, значила би умети разликовати те две ствари.
Злоупотреба интернета, друштвених мрежа и паметних геџета води у дигитално насиље (енг. цyбербуллyинг) - коришћење дигиталне технологије с циљем да се друга особа узнемири, повреди, понизи и да јој се нанесе штета.
Немојте ми сада цоктати и мрдати главом лево-десно, у фазону „Ма, ја то никад не бих...“, или „Мени то не може да се деси!“.
Неописиво је лако прећи границу, толико лако да то и не осетиш.
У чему је фазон?
Прво, без обзира што повезује људе широм света, без обзира на све оне приче у стилу „велики брат нас посматра“, интернет омогућава огромну количину анонимности. Без правог лица, имена и презимена, људи су спремнији да се бахате, да се понашају онако како офлајн никад не би. И највеће кукавице, без грама храбрости, осећају се као да су пет метара високи и могу све.
Друго, жртве су увек доступне. Џабе ти што си код куће, џабе ти што су ситни јутарњи сати, џабе ти и што си дисконектован ““ они који су се намерили на тебе наћи ће твој профил, твој број мобилног, твој блог или влог...
Треће, информације се крећу невероватном брзином, а том истом брзином може се увећати број људи који напада једну једину особу.
Довољно је да једна особа прокоментарише твоју фотографију са плаже, да шерује неки твој друштвени гаф, да твој дечко или девојка, у бесу, објави ваше љубавно дописивање, да сам-а лоше процениш како ће неки твој коментар/фотографија/видео деловати на друге људе и... оде маст у пропаст.
Знате, иако има много анонимности на интернету, грешке брзо добијају право име и презиме и постају јавне.
У публикацији Дигитално насиље ““ превенција и реаговање, коју је недавно објавило Министарство просвете, науке и технолошког развоја РС, описани су следећи облици дигиталног насиља: постављање узнемирујућих, увредљивих или претећих порука, слика или видео-снимака на туђе профиле или слање тих материјала СМС, инстант порукама, имејлом, остављање на чету; снимање и дистрибуција слика, порука и материјала сексуалног садржаја; узнемиравање телефонским позивима; лажно представљање, коришћење туђег идентитета, креирање профила на друштвеним мрежама на туђе име; недозвољено саопштавање туђих приватних информација, објављивање лажних оптужби или гласина о другој особи на профилима друштвених мрежа, блоговима итд; промена или крађа лозинки; слање вируса; исмевање у онлајн причаоницама и на интернет форумима, непримерено коментарисање туђих слика, порука на профилима, блоговима; игнорисање, искључивање (нпр. из група на социјалним мрежама), подстицање мржње (по различитим основама) и др.
Е, сад, оно што би офлајн могло да се протумачи као уобичајена трач партија две тинејџерке, или смешно „момачко спуштање“ између два тинејџера, онлајн може да се претвори у чисто, чистачко насиље, хтели ви то или не. А жртва нема где Дигитални заборав је тешко достижан, једном објављено не може да се контролише. Зато ради на дигиталној мудрости: пре него што пустиш прсте на тастатуру, провери да ли ти је мозак укључен.
И жртва и насилник можеш бити и ти.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa