Инфо

12. мај 2016.12. мај 2016.
ПЛАНИНАРСТВО

НАРЦИСУ У ПОХОДЕ

Протеклог викенда шабачки планинари, чланови ПСД “ЦЕР“ извели су две планинарске акције, од којих је једна изведена на планини Столови (1.375 мнв) код Краљева, а друга на планини Маљен, у реону Тометино Поље, коју је предводио Дражен Иванчевић, док је прву акцију, на планини Столове, предводила Јелица Ивановић.
Акција “НАРЦИСУ У ПОХОДЕ“ је републичког карактера и исту су помогли: Влада Републике Србије са министарством за омладину и спорт, затим Планинарски Савез Србије и град Краљево. Организатор ове акције је планинарско друштво “ГВОЗДАЦ“ из Краљева. Овогодишња акција “Нарцису у походе“ је јубиларног карактера, јер је шездесета по реду. Прва акција изведена је већ давне 1956. године и од тада до данас стазама планине Столови прешло је на хиљаде планинара и заљубљеника у ову планину.
Старт планинара на овогодишњој акцији “Нарцису у походе“ био је у селу Каменица, које се налази на 12. километру пута Краљево ““ Гоч, а циљ на највишем врху планине Столови, на УЗОВИЦИ на надморској висини од 1.375 м одакле се пружа поглед на бројне планине Србије (Копаоник, Жељин, Јастребац, Гоч и друге). Планина Столови заузима велику површину, са бројним врховима, пропланцима и ливадама које су прекривене травом и бројним цвећем, са прекрасним цветовима НАРЦИСА, било беле боје, које доминира, или жуте боје. Поред нарциса бројни су цветови жуте перунике, са покојим цветом, заостале љубичице... На пространим ливадама сусрећу се полудивљи коњи, који се крећу у крдима, изузетно угојени и питоми толико да слободно прилазе посетиоцима ове планине.
Поред нарциса коњи су права атракција ове планине, ради чега је све више и више посећују заљубљеници у природу и рекреативни живот.
Ова акција није имала такмичарски карактер, него типичан планинарски карактер са рекреативним циљем уживања у природи.
За ову Акцију одређен су две стазе. Обе стазе воде од стартног места у Каменици. Дужина прве стазе износи 21, а друге 11 километара. Обе стазе су категорисане као средње тешке стазе. Да би се савладао успон од Каменице до врха Столова ““ Узовице, предвиђено је трајање од четири до пет сати лаганог хода. Ову стазу шабачки планинари, на челу са Дамјаном ““ Дачом Лукићем испешачили су за три и по сата.
Друга стаза, знатно краћа од прве, са својих 11 километара водила је од Каменице до одморишта Орловац (937 м) а потом ка селу Брезна, где је планинарски дом “Зорица Гиздарић“ у коме је припремљено освежење и планинарски ручак, забавни програм и додела захвалница за Друштва. Према незваничним информацијама процењује се да је на овој манифестацији учествовало преко седамсто планинара.
М. Ботић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa