Инфо

23. септембар 2010.23. сеп 2010.
РУСКИ СЛИКАРИ У ВАРНИ

ОЧАРАНИ СРПСКИМ ПЕЈЗАЖОМ И ГОСТОПРИМСТВОМ

Савез сликара Русије има две хиљаде професионалних сликара који су подељени у сто шест одељења. У Ивановском одељењу има сто десет професионалних сликара разног узраста и то од двадесет до деведесет четири године, каже Галина Воронова, председница Удружења сликара Русије
Кренули смо у село Варна. Дан сунчан, с понеким облачком. У колима помало спарно. Шабачке улице, после чивијашких дана, одахнуле су али само за тренутак.
Крећемо се регионалним путем од Шапца према Крупњу. За десетак минута пролазимо Јевремовац и стижемо у Варну. На десетом смо километру од Шапца, педесетом од Бијељине, осамдесет петом од Новог Сада и стотом од Београда. Много километраже за почетак, зар не? Помало звучимо као туристички водич. У људској природи је да све мери и одмери.
Скрећемо десно са регионалног пута, стижемо до центра села, а онда прво скретање десно. За само минут асфалтним локалним путем, долазимо до камене ћуприје, али не оне на Дрини, где се жељено место указује пред нама ““ вила „Албедо“. Термин „албедо“ изведен од латинске речи „албус“ што значи бео. Врзма се негде по глави. И заиста, пред нама, на узвишењу, међу зеленилом, помаљају се бели зидови виле. Управо то, у индиректном смислу, значи реч албедо ““ помаљање, свитање, светлост, нов почетак, духовни препород.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa