Инфо

12. мај 2016.12. мај 2016.
ПРОЈЕКАТ “ПЕРФОРМАТИВИ“

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ТЕАТРА „МИМАРТ“

У Великој сали Културног центра, ове године су алтернативни, експериментални, физички, театри који су другачији од класичног и вербалног, нашли свој дом. Иницијатор и реализатор програма “Перформативи“, који је подржао Град Шабац, је Кристина Васић, ликовни педагог.
- С обзиром да годинама пратим дешавања у алтернативном театру, пожелела сам да га приближим и мојим суграђанима. Појавила се заинтересована група окупљених око Културног центра, Удружење “Светлост“ и поједини ликовни уметници. После “Породице бистрих потока“, театар “Мимарт“ је други у низу представљања алтернативних уметника у нашем граду. Мој циљ је Фестивал алтернативног театра у Шапцу 2017. године, каже Васићева.
Театар “Мимарт“ је невербални физички театар, који је основан 1984. године у Београду. Нела Антоновић, оснивач, више од тридесет година истражује могућности савременог театра са слободним уметницима, са којима је до сада урадила 60 представа и преко 400 перформанса. Поред пројеката са професионалним уметницима, “Мимарт“ ради са грађанима кроз уметност у јавним просторима, са младима кроз креативно менторство и са особама са инвалидитетом.
- Тридесет три године радим и истражујем, настојим да унесем новине, са истим жаром као на почетку. Редитељ сам, а по струци магистар технологије, што је резултирало другачијом димензијом алтернативног театра, у смислу примене нових технологија. Увек када се дешава транс медијални приступ, ближи је младим људима, који разумеју комуникацијске кодове који су, можда, далеке мојим вршњацима. Опстајемо, што је најбитније, шта год да се дешава у свету око нас, отворени смо за све социјалне, политичке и друштвене промене, рекла је Нела Антоновић и додала да јој је велика част што гостује на сцени Културног центра у Шапцу, с обзиром да мале средине ретко позивају алтернативна позоришта.
Гости су за Шапчане припремили перформанс под називом “Вода“, који је био иницијација за разговор са посетиоцима.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa