Инфо

12. мај 2016.12. мај 2016.
ЛИТЕРАРНИ И ЛИКОВНИ РАДОВИ УЧЕНИКА У КОЦЕЉЕВИ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА НЕДЕЉЕ ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА

ОСМЕХНИ СЕ ЗДРАВО

Недеља здравља уста и зуба се традиционално сваке године обележава у трећој недељи маја месеца. Ове године се одржава од 17. до 23.маја под слоганом “Осмехни се здраво“, а спроводе је Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут“ са мрежом институција и Стоматолошки факултет.
У оквиру кампање чији је циљ информисање, стицање знања, формирање исправних ставова и понашања појединаца у вези са очувањем и унапређењем здравља уста и зуба популације, а посебно деце и омладине, по три литерарна и ликовна рада коцељевачких основаца у категорији ученика нижих разреда конкурисаће за најбоље радове на републичком нивоу.
У свету од 60-90 одсто школске деце и готово сто одсто одраслих има зубни квар. Трећина становништва на планети старости од 65-74 године нема ни један свој зуб, док су обољења потпуног апарата зуба која могу довести до губитка присутна код готово петине светске популације старости од 34-44 године.
Према последњим истраживањима од 16-40 процената деце од 6-12 година су имала неку трауму зуба. Поражавајући су подаци који тврде да само 8,3 одсто становника Србије старости од 25 година и више има све своје зубе.
- Неке заштите треба спроводити током читавог живота, почевши и пре ницања зуба, тј. током трудноће. Значајно циљна група за превентивни рад су труднице и деца школског и предшколског узраста. Код њих се могу спроводити скоро све мере заштите сталних и преосталих млечних зуба. У том узрасту се много тога научи о оралном здрављу и навике о хигијени се усвајају - рекла је др Славка Докић, специјалиста опште стоматологије Дома здравља у Коцељеви.
Она је подсетила да су опште препоруке за очување оралног здравља одржавање адекватне хигијене и редовно прање зуба ујутру и увече, као и после сваког оброка и коришћење конца за зубе, смањење уноса шећера, коришћење заштитне опреме за спортске активности и безбедна физичка окружења.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa