Инфо

12. мај 2016.12. мај 2016.
ГРАД ШАБАЦ И ОВЕ ГОДИНЕ СУБВЕНЦИОНИШЕ КОПАЊЕ БУНАРА

ДВАДЕСЕТ ЕВРА ПО МЕТРУ ДУБИНЕ

Једна од најбољих инвестиција у пољопривреди је копање дубинских бунара. Поготово је то актуелно у безводној Поцерини, где су до сада мештани имали бунаре дубоке више од стотину метара. Управа града Шапца годинама субвенционише копање бунара са 20 евра по метру. За ову годину из буџета ће се издвојити 15 милиона динара за ову намену. Досад је више од стотину домаћинстава искористило ове субвенције, а добит је вишеструка.
Само у Поцерини гаји се јагода на хиљаду хектара. Са наводњавањем и применом агротехничких мера зарада је и до десет хиљада евра по хектару јагоде. Тренутно откупљивачи јагоду плаћају 200 динара по килограму и то на лицу места.
Иначе, на територији Града Шапца око половина становништва живи на селу и од села. Годишњи приход је око 75 милиона евра, а план је да се приход од пољопривреде удвостручи. Један од важнијих корака је изградња Центра за воћарство, где ће се уз хладњаче великог капацитета воће чувати и паковати по европским стандардима, а такође маркетинг ће бити у првом плану, обједињавање понуде као и сарадња са највећим светским пијацама. У току је изградња нове кванташке пијаце на осам хектара која ће добити сасвим нову димензију, такође са хладњачама и модерним паковањем. Домаћинствима су понуђене и четири мини-сушаре за воће и зачинско биље, које ће знатно допринети вишој цени производа.
За 84 програма у пољопривреди из буџета ће се издвојити 86 милиона динара, а постоји могућност уз добре програме и коришћења средстава из европских фондова.
Е. Г. П.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa