Инфо

12. мај 2016.12. мај 2016.
НОВИ РАЗЛОЗИ ЗА ШАБАЧКУ ГРАДСКУ БАШТУ

ЗАШТО БИЉКЕ ВОЛЕ ДРУГАРЕ

Неформална група која води пројекат Шабачке градске Баште остварила је велики успех добијањем средстава од „Траг,, Фондације на конкурсу „Активне заједнице,, за пројекат „Здрава храна сваког дана,,. Износ који ће током године бити уложен у инфраструктуру баште , едукативне радионице за основце и грађане који су окренути ка баштованству износи 317. 000 динара. Биће организовано осам едукативних радионица “Зашто биљке воле другаре из школе“ са полазницима из шабачких основних школа а академских радионица девет и то: плодоред, компостирање, глистењак, органска заштита и прехрана биља, пермакултура и градско баштованство.
Током трајања целог пројекта биће одвијана активност под називом „Цегер солидарности,, са идејом да развија и потенцира на солидарности самих корисника баште који би два пута месечно део свог поврћа поклањали породицама испод границе сиромаштва а у сарадњи са Центром за социјални рад Шабац. Овим пројектом ће бити и покренута иновативна огледна органска башта по узору на социјално одговорна предузећа. Траг фондација подржала је пројекте 12 организација цивилног друштва и неформалних група из Србије, у укупном износу од 2,791,522.00 динара.
Као кровна организација за реализацију целог пројекта у Шапцу је Удружење Светлост чија је председница Гордана Мандић Радосављевић и потписала уговор са представницима „Траг,, фондације у Београду. Она нам говори да је Удружење Светлост препознало потребу заједнице коју представља неформална група баштована и од првог дана им пружила како логистичку тако и саветодавну помоћ.
Мандић Радосављевић наводи да је и само Удружење Светлост прошле године у септембру користило башту као едукативни полигон за реализацију радионице градског баштованства током међународног пројекта „Развијање компетенција младих,, када је постављен модел пластеника, спирални зачински врт те су донирани основни алати за рад у износу од 40.000 динара. Такође наводи и да је башта један од најбољих промотивних производа за град у последње две године јер је Шабачка градска Башта и даље једина у републици Србији која је основана на јавној градској површини. Идеја баште је подупрета едукацијом, активизмом, идејом одрживог развоја и инклузијом.
Башта се простире на површини од једног хектара и тренутно је у њој активно негде око четрдесетак корисника. Ово је друга година њеног трајања а следеће се навршава последња година уговора између Шабачке градске Баште и Града Шапца. Можемо претпоставити да обзиром да башта сем што промовише наш град она и доноси финансијска средства која остају у нашој заједници те је за очекивати да Град Шабац продужи уговор о коришћењу.
Бранислав Васић координатор и један од почетних иницијатора нам говори да и даље има слободних парцела површине пола ара за заинтересоване шапчане који би се опробали у баштованству уз једину обавезу да се корисник придржава органских начела производње. То јест да не користи икакве хемијске препарате током узгоја и да се солидарно одазива акцијама уређења заједничког простора. Досада су нас контактирале многе групе из Србије са питањем да ли можемо и њима да помогнемо при оснивању оваквог концепта у њиховој средини јер спадамо у пионире градског баштованства. Направили мрежу удружења и група из Србије и региона ( Босна, Хрватска, Црна Гора ) које желе да се баве овом активношћу говори нам Васић.
Поред досадашњих малих донација цео концепт баште заснива се чистом грађанском активизму где сами корисници раде на одржавању и опстајању баште.
Нама остаје да будемо поносни да је наш град показао да је отворен за нове иницијативе те да можемо да се дичимо да је баш код нас основана прва јавна градска башта Шабачка градска Башта.
Д.П.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa