Инфо

19. мај 2016.19. мај 2016.
ПОТПИСАН СПОРАЗУМ СА „ЈАЗАКИЈЕМ“

БОЉИ ЖИВОТ ЗА 1.700 ПОРОДИЦА

„Јазаки“ је водећи светски произвођач у производњи аутомобилских компоненти. Планирано да “Јазаки“ запосли око 1.700 људи у Шапцу. Производња ће почети у року од годину дана
Представници града Шапца и компаније “Јазаки“ потписали су у среду, у Дуњића кући, меморандум о разумевању. Споразуме су потписали, у име града, градоначелник Небојша Зеленовић и у име фирме “Јазаки“ директор за Европу Карстен Гаст. Потписавању су присуствовали и заменик градоначелника Душан Костадоновић, председник Скупштине града Немања Пајић и финансијски директор “Јазакија“ за Европу, Аксел Витенберг.
“Јазаки“ је водећи светски произвођач у производњи аутомобилских компоненти. Производе и дистрибуирају електричне системе, електронске инструменте за аутомобиле и друге ауто ““ компоненте. Око 280.000 радника запослено је у више од 200 њихових фабрика у 46 земаља света. Компанија је у 2014. години остварила приход од 13,8 милијарди долара.
Планирано је да “Јазаки“ запосли око 1.700 људи у Шапцу. Преговори између града и јапанске фирме трајали су око годину дана, а тек недавно је откривено име инвеститора који ће доћи у Слободну зону. Пре петнаестак дана компанија је званично регистрована у Србији са статусом активног привредног друштва. На име оснивачког капитала уписано је милион евра. Седиште фирме “Јазаки д.о.о Шабац“ налази се на адреси Београдски пут, Слободна зона Шабац б.б.
Приликом потписивања споразум1, Карстен Гаст се захвалио на подршци градоначелнику и његовом тиму сарадника.
-Када смо почели преговоре пре годину дана и након првих пријава које је Шабац поднео, већ се видело да ће то бити озбиљна сарадња. Трудимо се да где год дође Компанија “Јазаки“ успоставимо сарадњу са локалним стручним школама и едукујемо кадрове како би обезбедили раст производње и омогућили младим људима да у будућности буду квалификован кадар у нашој производњи, истакао је Гаст.
Директор “Јазакија“ је посебно подвукао да су запослени њихов главни покретач и да се посебна пажња посвећује односу према њима. Навео је и да је близина Београда, као и добра инфраструктура једни од главних разлога због којих су се определили за Шабац.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је навео да ће потписивање овог уговора обезбедити да један од највећих прозивођача аутомобилских компоненти у свету дође у Шабац и запосли грађане, што је у складу са обећањем да град ствара услове људима да раде.
-Граду овако велика инвестиција није могла да се деси, а да у то није била укључена Влада Републике Србије, која је ту да помогне и испрати све важне инвестиције у Србији, па тако и ову. Захвалан сам им на томе. Ми ћемо се трудити да и у будућности, угледајући се на искуства великих компанија, као што је “Јазаки“, стварамо и помажемо компаније које су потребне друштву, рекао је градоначелник.
Према Зеленовићевим речима, доласком овако важне инвестиције, Шабац је дошао на мапу градова са великим инвестицијама и добрим условима за даљи развој посла. Градоначелник је истакао да је Шабац, по многим оценама, први на листи локалних самоуправа које нуде најповољније пословно окружење.
-Производња ће почети у року од годину дана. То ће помоћи да се компанија “Јазаки“ позиционира као лидер у снабдевању ауто ““ компоненти у овом делу Европе. То подразумева добру комуникацију и са околним локалним самоуправама. Град ће и даље стварати добре услове за рад. Преузели смо обавезу да, заједно са Државом, кроз квалитетан образовни програм, омогућимо да Шапчани добију прилику да се образују за рад у оваквој компанији, навео је Небојша Зеленовић.
Финансијски директор Јазакија Аксел Витенберг изразио је уверење да ће ово бити дуготрајна сарадња. Уверен је да је долазак компаније у Шабац добар потез и навео да му је посебно драго због велике подршке локалне самоуправе на коју су наишли.
Председним Скупштине града, Немања Пајић верује да ће Скупштина на ефикасан начин донети све потребне документе да би се ова инвестиција реализовала у оптималном року. Мисли да би по овом питању требао да постоји концензус.
-Ово питање је изван политике и тиче се живота наших суграђана. За нас има вишеструки значај, јер се не ради само о 1.700 запослених, него о исто толико породица. Потрудили смо се да развијамо Шабац као повољно пословно окружење. Доста смо и научили у овом процесу преговора, шта као град треба да радимо и на који начин да комуницирамо са привредницима, рекао је Пајић.
Још неколико градова у Србији било је заинтересовано за јапанску инвестицију, међутим, Шабац је понудио најбоље услове. Такође, постојала је могућност и да ова фирма уместо у Србију, оде у Бугарску.
Дуга традиција
“Јазаки“ је основан 1929. године у Токију и продавала је жичане појасеве за аутомобиле. Током 60-их година 20. века почели су да отварају погоне и у другим деловима света. Десетак година касније, фирма је запошљавала 3.000 радника. Данас производи 30 одсто електричних каблова за светску аутомобилску индустрију и сарађује са највећим светским произвођачима аутомобила.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa