Инфо

23. септембар 2010.23. сеп 2010.
ДРЖАВА РЕШИЛА ДА СЕ ОБРАЧУНА СА ПОСЛОДАВЦИМА КОЈИ НЕ УПЛАЋУЈУ ДОПРИНОСЕ

ИМАЋЕ ПОСЛА И СУД

Ни после продуженог рока од пет месеци, многи послодавци нису поднели доказ о уплати доприноса за пензијско и инвалидско осигурање. У Филијали Фонда ПИО у Шапцу докази поднети само за 14.855 радника, а запослених је скоро три пута више
Неуплаћивање доприноса за пензијско и инвалидско осигурање уобичајена је појава у Србији. Многи радници тек када стекну услов за пензију, сазнају да то право не могу остварити, јер им послодавци нису уплаћивали доприносе.
- Знам поуздано да ми послодавац не уплаћује ни пензијско ни здравствено осигурање. Па ја сам сама пристала на такве услове, каже Шапчанка која није желела да помињемо њено и име послодавца, јер би каже сигурно добила отказ.
Оваквих радника је на стотине у Шапцу, али њихово јадиковање углавном се завршава у кругу породице и најближих пријатеља. Све из страха да не изгубе, какав такав, посао. Податке о томе који послодавци не уплаћују доприносе, на локалном нивоу је веома тешко обезбедити. Углавном се тражи аманет републичке Пореске управе која је ових дана предлогом да банке са рачуна предузеће усмере део средстава за доприносе када се исплаћују и плате, изазвала буру негодовања међу послодавцима. Реаговала је и Унија послодаваца Србије оптужујући државу за неуредно измиривање обавеза према привреди. У Унији истичу да разумеју државу што хоће да уведе ред у плаћење обавеза, али би и та иста држава тако морала да се понаша.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa