Инфо

19. мај 2016.19. мај 2016.
ТЕХНИЧКА ШКОЛА ШАБАЦ

УЧЕНИЦИ ЗА ПОНОС

Младен Грујичић освојио прво место у појединачној конкуренцији, а Марко и Андрија Бојић екипно треће на 27. Републичком такмичењу геодетских и грађевинских школа у Суботици. У бацању копља Ђорђе Кикић окитио се златном и сребрном медаљом, а кајакаши Михаило Суботић, Никола Дамњановић и Никола Пајић златом у више категорија на Ђурђевданској регати
Поред знања и вештина рекли би када су у питању ученици Техничке школе Шабац. Управо на завршеном 27. Републичком такмичењу геодетских и грађевинских школа у Суботици то су потврдили Младен Грујичић, Марко Јездимировић и Андрија Бојић, ученици ИИИ8, комбинованог одељења. Младен Грујичић као руковаоц грађевинских машина показао је неприкосновену доминацију на терену освајањем првог места. Задатак нимало лак јер је утоваривачем морао да пренесе грађевински материјал са једне стране градилишта на друго у одређеном обележеном простору. Свако излажење ван обележеног простора значили су казнене бодове.
- Самим тим празан ход и само руковање машином, како се опходио према машини, безбедност, поглед уназад кад се крећемо и све остало попут учинка у одређеном времену бодовало се. Поред вештине потребно је доста праксе. Како праксу обављамо у фирми доста сам вежбао па ми није било тешко иако је конкуренција била јака. Између осталог такмичила се Геодетска школа из Београда, која је освојила треће место, и Грађевинска школа из Ваљева, која је била друга. Иначе, све су то много добри момци. Стврано је леп догађај. Лепо смо се провели. Било је одлично - каже Младен који намерава по завршетку школовања да остане у струци као краниста али и да се посвети такмичењима.
У суботичкој Политехничкој школи своју вештину али као декоратери зидних површина на најбољи могући начин испољили су Марко Јездимировић и Андрија Бојић освајањем трећег места.
- Задатак нам је био да једну зашрафљену таблу гипса на зиду офарбамо, а другу изглетујемо у року од три сата. Било је тешко јер је конкуренција била јака, а све се бодовало - објашњава Марко.
Извесног страха, с обзиром да им је ово било прво такмичење, било је на самом почетку, али је и поред тога за Андрију ово такмичење било нешто посебно.
- Није нам представљао проблем то што су све очи биле упрте у нас. Лепо искуство. После школе план ми је да идем у Немачку да радим.
Спортски дух овенчан медаљама
Кад се нешто воли ништа није тешко што је потврдио и Ђорђе Кикић, ученик треће године образовног профила електротехничар рачунара, освајањем првог места на Трофеју Београда у категорији млађих јуниора у бацању копља са резултатом 56 метара и другог на ВИИ Меморијалу „Професор Александар Маринковић“ у категорији старији јуниор са 52, 83.
- Тренирам атлетику у АШК „Темпо“ Шабац. Немам тренера нити услова али покушавам да остварим добре резултате. У питању је суров труд. Треба одрадити тренинге, како на терену тако и у теретани, а истовремено постићи и све школске обавезе. Понекад учим чак и у току ноћи да бих стигао да добијем добре оцене и да све оправдам. Планирам да упишем ДИФ у Београду или Новом Саду ако пређем у неки јачи клуб. Најважније је да будете истрајни и упорни, да се трудите што више можете и да никада не одустајете - каже Ђорђе коме је у план учешће на Балканском првенству, ако успе да освоји прво место на Првенству Србије, као и на митингу у Пољској који се одржава од 17. до 19. јуна.
На Ђурђевданској регати Михаило Суботић, Никола Дамњановић и Никола Пајић показали су одличан резлтат. Скор њихових победа је четири златне и једна бронзана. Сви тренирају у Кајак клубу „Зорка“ Шабац и иако је напорно ускладити све обавезе и у школским клупама нису ништа мање успешни.
- Тренирам већ шест година. Спорт ми се свидео, покушао сам, видео да ми иде и наставио да тренирам. Освојио сам прво место у четверцу на 500 метара и треће место у двоседу на петсто метара. Конкуренција је била жестока али смо се изборили. Када је у питању Техничка школа одлучио сам се за смер електротехничар процесног управљања јер волим рад на компјутерима - истиче Никола Пајић, ученик прве године смера електротехничар процесног управљања, који се тренутно спрема за Првенство Србије, а после тога, како сам каже, можда камп у Чешкој и Европско такмичење.
Успеха и на једној и на другој страни не би било да није разумевања у школи како од стране професора тако и директора Чедомира Смиљанића.
- Школа излази у сусрет када су у питању оправдани изостанци јер преко зиме имамо припреме и ван Србије. Што се тиче градива и знања успевамо да постигнемо све као у једном тако и у другом сегменту. То потврђују и три златне медаље, две у конкуренцији јуниора, К2 и К4 на 500 метара, и једна у конкуренцији сениора, К4 на 500 метара. Конкуренција међу јуниорима је била врхунска. Временски распоред трка је био густ. Практично је ишла једна после друге. У четверцу међу јуниорима била је више рутинска трка зато што смо важили за главне фаворите. У двоседу трка је више представљала неку проверу пред одлазак у Словачку на Међународну регату која нас очекује за мање од недељу дана. Успели смо да потврдимо добру форму. Добили смо ветар у леђа овом трком - уверен је Михаило, ученик треће године смера електротехничар рачунара.
МАТУРАНТСКА ХУМАНОСТ
Куповином матурских мајица од Хуманитарне организације „Дебра“, која се бави помагањем деци оболелој од булозне епидермолизе, веома ретке болести, три одељења матураната Техничке школе показала су зашто је један од њихових слогана: „Бог је створио свет, а ми све остало.“ Акцији се придружила и управа школе која је купила комплет од дванаест мајица потврђујући на тај начин да је „мајица једна донације вредна. Заједно за децу лептире“.
О. Гавриловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa