Инфо

19. мај 2016.19. мај 2016.
ЕВРОПА ЗА ГРАЂАНЕ И ГРАЂАНКЕ

ПОДРШКА ЦИВИЛНОМ СЕКТОРУ

Прошле среде у хотелу “Слобода“ организована је презентација програма “Европа за грађане и грађанке“. Скуп је организовала Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије, уз подршку града Шапца. Програм је намењен промоцији европских вредности.
Према речима Јелене Пејовић ван Рирер из Канцеларије за сарању са цивилним друштвом, једна од вредности које се промовишу је и активно грађанство, односно активно учеешће грађана и њихова већа одговорност и јавност у раду органа управљања власти.
-Ове године је као један од историјских момената који се обележавају узето и 25 година од распада Југославије. Због тога очекујемо да ће многе организације из Србије и земаља региона добити програме који ће обележити ваљне датуме у нашој историји. Овде смо да разговарамо са организацијама цивилног друштва. Нека од удружења већ успешно учествују у програмима. Видећемо и са другим организацијама локалне самоуправе чиме би они могли да се пријаве и добију пројекте, рекла је Пејовић ван Рирер.
Право да учествују у програму имају све државе које су потписале споразум са ЕУ, односно, сем чланица и државе кандидати. Република Србија у програму учествује од 2012. године, а његова важност је до 2020. године. Укупан буџет за овај период је 185 милиона евра. Могу да учествују све организације и цивилна друштва, фондације, синдикати, струковна удружења, али и локалне самоуправе и јавне установе које се баве културом, образовање и истраживањем.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је истакао да је град Шабац увек био добар партнер ЕУ у свим пројектима у нашој Републици.
-Добар смо пример и имамо добра искуства, тако да није чудно што се овај скуп одржава баш у Шапцу. Важно је да град буде партнер сваком ко жели да ради и заради. Како нема довољно новца за све из локалних буџета било које локалне самоуправе, па ни Државе, битно је да имамо добре и поуздане партнере. ЕУ је наш најважнији и најбољи партнер, рекао је градоначелник.
Одржавање презентације финансирано је средствима ЕУ.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa