Инфо

19. мај 2016.19. мај 2016.
ПЛАМЕЊАЧА ЛУКА

ОПРЕЗ

Пламењача лука је најчешћа и најштетнија болест лука која се развија у условима високе влажности и умерених температура. Штетност се огледа на два начина. Током вегетације уништава лисну масу, чиме се директно смањује принос, а након бербе долази до брзог пропадања заражених главица у складишту. Паразитира велики број врста из рода, али је најштетнија на црном луку.
- На оболелим биљкама јављају се две врсте симптома: системични и локални. Током пролећа у усеву се могу уочити биљке са бледом бојом листова, а видан је и заостатак у порасту. Ако је повећана влага, а и температура, на лишћу се могу јавити флеке љубичасте нијансе што представља конидиофоре са конидијама патогена. Таква места на листу некротирају, а пеге се шире од врха ка основи листа. Лист се суши. Овај патоген у луку брзо се шири из лишћа, прелази мицелија у луковицу те изазива њено труљење - каже дипл. инж. заштите биља Славица Максимовић из ПССС Шабац.
Патоген презимљава у облику мицелије у зараженим луковицама или у ооспорама поника лука. Заражени поници су нарочито велики извор заразе за наредну сезону па је потребно самоникле и дивље лукове почупати и изнети са парцеле а пре садње лука.
- Ово је једна од најважнијих мера хигијене пре заснивања засада. Комбиновањем агротехничких и хемијских мера као и гајење отпорних сорти предуслови су као мере борбе против пламењаче лука. Такође значајна мера је поштовање плодореда и то на зараженим парцелама најмање две године не садити лук. У нашој земљи регистровани су фунгициди несистемичног деловања на бази бакра („Бордовска чорба“, „Блаувит“, „Цурзате“, „Нордоџ“), пропинеба („Антрацол“) и хлорталонила („Бравао“, „Дакофло“, „Пехар Плус“). Зато је потребно спроводити превентивна третирања лука неким од контактних средстава на бази бакра, а за каснија третирања бирати неко од средстава као што су „Ацробат МЗ ЊГ“, „Алиетте Фласх“, „Ортива“, „Љуадрис“ или „Ридомил“, уз обавезан додатак средства за побољшање приањања. Пре употребе средства, обавезно прочитати приложено упутство о примени, а празну амбалажу одложити на прописани начин - савет је Максимовићеве.
О. Г.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa