Инфо

19. мај 2016.19. мај 2016.
ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ИКОНА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

ЦВЕТОВИ НА НЕБЕСКОЈ ЛИВАДИ

У галерији Културног центра, протеклог петка је отворена изложба икона и минијатура академског сликара Владимира Ћетковића. Поставку „Запис у злату“, отворила је историчарка уметности Соња Петровић Јагић.
- Минијатуре на дрвеној подлози сам почео да радим деведесетих година, када је кренула криза у Србији. И данас радим исто као и на почетку, са великом радошћу и љубављу, посвећено. Господ ми је дао дар, али и велику помоћ ““ у почетку сам радио без наочара и лупе, рекао је Ћетковић.
Да блага вест и данас живи у свету, сведочи и ова изложба. Када је реч о иконопису, акценат није на иновацији, него на вештини и снажном емотивном набоју. Осим икона, изложена су и уметнички осликана јаја од дрвета, крстови и други предмети богослужбене намене.
- Владимир је врхунски иконописац, са којим годинама сарађујемо, добитник је и две награде које додељује Културни центар. Ова поставка је ретроспектива рада дугог двадесет пет година. Изложене минијатуре су нешто несвакидашње, за мене савршено, нешто што показује снагу и квалитет који ретко ко поседује, изјавила је Јагићева.
Изложбу, коју не би требало пропустити, наши суграђани могу видети до 30. маја.
Главни извор надахнућа Владе Ћетковића, узор његовом сликарском делу, јесу уметничка дела византијских и српских средњовековних сликара. Бирајући добар узор, пред себе је поставио подвиг. Као и сваки сликар икона, и он је свестан да лепота представе зависи од степена до ког се приближила своме архетипу. Са друге стране, посматрачу се чини као да су ове ведре и радосне мале слике разнобојни цветови на небеској ливади
(Бранка Иванић, Народни музеј Београд)
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa