Инфо

19. мај 2016.19. мај 2016.
ПовеЋање капацитета установа основног и средњег образовања

СМАЊЕЊЕ РИЗИКА ОД КАТАСТРОФА

Размена искустава и научених лекција у претходном периоду. Заштита најважнијих чланова друштва. Природа је чудо!
У Крупњу је 16. маја одржана радионица „Смањење ризика од катастрофа у школама“ у оквиру активности на пројекту посвећеног смањењу ризика од катастрофа који је започет почетком ове године од стране организације „Царитас“ у сарадњи са општинским властима у Крупњу. Тема и фокус радионице били су усмерени ка школама и школском систему, односно начину и техникама помоћу којих би наставно особље заштитило децу у условима када се појави катастрофа. Циљ радионице је смањење ризика од катастрофа и повећање капацитета установа основног и средњег образовања за успешан одговор у ванредним ситуацијама, кроз размену искустава и научених лекција у претходном периоду.
Према речима координатора “Каритаса“ Даниела Галуна сазнајемо да се и ова радионица реализује у сарадњи са Националним тренинг центром сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова и општином Крупањ. Реч је о одличној прилици да се са наставницима и ученицима, као и секретарима школа у општини Крупањ говори о том проблему и да се види каква су њихова искуства из мајских поплава 2014. године, како би се боље припремили и заштитили наше најважније чланове друштва - децу, али и имовину.
Начелник Мачванског управног округа Драгослав Милановић истиче да радионица има тематски садржај који се манифестује у смањењу ризика од катастрофа у школама и представља наставак едукације Центра за ванредне ситуације у сарадњи са невладином организацијом “Каритас“. Реч је о дубљим сегментима нашег друштва, дакле оним категоријама становништва које се према проценама Националног тренинг центра и Центра за ванредне ситуације сматрају посебно угроженима, обуци у препознавању ризика и понашању у ризичним ситуацијама. Значај свих оваквих обука је велики за целокупно становништво Републике Србије.
Властимир Вуликић испред Управе за управљање ризиком говори да би упознавање деце и наставног кадра са једним оваквим видом едукације требало да допринесе подизању свести у смислу сазнања са којим се то опасностима у својој средини суочавамо и који је то адекватан одговор у датом тренутку. Импресионирани су оним што се у Крупњу до сада урадило и начином на који се то овде ради.
Закључак радионице је и да неке ствари не можемо спречити, али можемо и морамо бити спремни да у новонасталим ситуацијама правилно реагујемо колико је у нашој моћи и да будемо мирни и сигурни у себе у мери у којој то можемо, јер врло често се елементарне непогоде не могу планирати, јер - природа је чудо!
Д.Жугић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa