Инфо

26. мај 2016.26. мај 2016.
КАЈАК СВЕТСКИ КУП ““ РАЧИЦЕ 2016

„Посребрен“ Четверац

Резултатски, за шабачки кајак, Светски куп у Рачицама био је мање успешан од првог скупа најбољих кајакаша у Дуизбургу. Ипак, иако смо чекали до последњег дана, ни ово међународно такмичење није протекло без медаље
Наговестио је наш спринтерски четверац на 200 метара (Драгосављевић, Грујић, Новаковић, Торубаров) значајне могућности у Немачкој, али тамо није добио прилику да се бори у финалу због суспензије проузроковане тежином чамца. Добру форму потврдили су у Рачицама. Рутински су се домогли финала, а тамо се до последњег метра борили са Италијанима за злато. На крају Италијани први, а други кроз циљ, уз заостатак од само 62 хиљадита дела секунде, пролази наш чамац. Бронза иде у Канаду.
Двојац Новаковић ““ Грујић бруси форму за Олимпијске игре, немају конкуренцију за своју категорији у Србији, а Новаковић се бори да у Рио де Жанеиру весла и К1 ““ 200 метара. У К2 ““ 200 метара, наши репрезентативци, без проблема, прошли су кроз квалификације и полуфинале где су били најбољи у својој групи. Финално надметање било је изједначено, али овај пут Новаковић ““ Грујић кроз циљ пролазе пети у времену 32 секунде и 378 хиљадитинки.
Иако је изборио чамац за Србију на Светском шампионату претходне године, Дејана Пајића очекује велика борба са Марком Томићевићем за место у К1 ““ 1.000 метара у Бразилу. Оба кајакаша била су врло добра до финала, а у коначном окршају, Томићевић је био четврти, док је члан „Зорке“ освојио седму позицију, 3:39, 261.
Километарску деоницу двојаца у Бразилу свакако ће представљати Зорић и Томићевић, те је селектор одлучио да у Рачицама наступе комбиновани двојци, те је Миленко веслао у тандему са Симо Болтићем. Успели да се пласирају у финале, а тамо завршили као седмопласирани двојац Светског купа (03:19, 550).
Ни у Рачицама, Марко Драгосављевић није успео да се нађе у А финалу. Трећом позицијом у квалификацијама обезбедио је место у полуфиналу, али је тамо кроз циљ, своје групе, прошао четврти у времену 37 секунди, 262 хиљадитинке. После Б финала, укупно је заузео 16. позицију. У истој групи био је и Марко Новаковић, изазивач за Рио, али је он другим местом обезбедио себи финалну борбу и на крају био шести.
Четверац на 1.000 метара: Пајић, Зорић, Болтић, Томићевић, застао је у полуфиналу, освојивши седмо место у својој трци.
Медаље стигле и из Словачке
Сениори су битке водили у Чешкој, док су млађе категорије велике изазове имали у Пјештанима, најјачој регати за млађе сениоре, јуниоре и кадете у Европи. Веслале су посаде из 26 земаља, а у свакој дисциплини било је 30 или више посада.
Шапчанин Драган Ханчовски, у тандему са Векићем, у конкуренцији млађих сениора, пењао се на победничко постоље чак три пута. У најбржој дисциплини К2 200 метара били су без премца, а потом су око врата ставили сребра у К2 500 и К2 1.000. Ханчовски је освојио и шест место у једноседну на једном километру. Близу медаље био је и наш кадет, Жарко Јаковљевић. Он је веслао са Левајићем на 1.000 метара и кроз циљ су прошли четврти. Васић и Суботић освојили су десето место у двоседу на 1.000 метара. Важан корак у каријери направио је и шабачки кануиста, Марко Дамњановић. На међународном дебију веслао је у једноклеку на све три деонице. Најближи А финалу био је на 200 метара, освојио је 12. место.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa